Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Is Warren Buffett gek geworden?

Superbelegger Warren Buffett heeft nooit veel interesse getoont voor technologieaandelen. Onder het motto “beleg enkel in wat je begrijpt” liet hij de technologiesector heel zijn carrière links liggen… tot nu!

Net nu de valuaties van technologiebedrijven in zeepbelterritorium liggen waagt de beurgoeroe zijn eerste stapjes in de sector… met Apple aandelen.

Buffett kocht zijn eerste aandelen van de maker van de iPhone vorig jaar en verdrievoudigde sindsdien zijn positie tot $7 miljard! Dat is 1,1% van de marktwaarde en het maakt van Birkshire Hathaway de vijfde grootste aandeelhouder.

De aversie voor technologieaandelen die de 86-jarige beurslegende behoedde voor miljardenverliezen tijdens de implosie van de dotcomzeepbel, is dus een liefdesaffaire geworden.

Ook wat betreft luchtvaartaandelen is de man radicaal van mening veranderd. In 1999 zei Buffett nog dat als hij de kans had om de Wright broers neer te schieten dat hij dat zou gedaan hebben om latere beleggers van verliezen te besparen:

“Ik denk graag dat als ik in Kitty Hawk was in 1903 toen Orville Wright opsteeg, en als ik vooruitziend genoeg was en in het publiek belang dacht – ik was dit de toekomstige kapitalisten schuldig – dat ik hem neer zou schieten.”

En hij sloot af met: “Ik denk dat zelfs Karl Marx niet zoveel schade heeft veroorzaakt onder kapitalisten als de Wright broers.”, zo hard haatte de man de luchtvaartsector!

Is er sindsdien iets veranderd of is de beroemdste belegger gek geworden?

Buffetts ‘partner in crime’, de 93-jarige Charlie Munger weet er het volgende over te zeggen:

“Het leuke aan beleggen is dat we kunnen blijven leren. Hij is veranderd als je kijkt naar zijn aankopen van luchtvaartmaatschappijen en Apple. Ik denk niet dat we gek geworden zijn, ik denk dat we ons aanpassen.”

Wat Appel en luchtvaartmaatschappijen gemeen hebben is dat ze actief zijn in sectoren waarin nieuwe concurrenten moeilijk voet aan de grond krijgen. Dat is iets wat Buffett heel belangrijk vindt.

In de luchtvaartsector is er een consolidatiegolf geweest die van de huidige maatschappijen quasi-monopolies maakt. Je start niet van vandaag op morgen een nieuwe luchtvaartmaatschappij op.

Zo kunnen ze steeds meer diensten apart doorrekenen aan de klant en zo hun winstgevendheid opkrikken. We vinden het nu normaal dat we bijbetalen voor bagage, maaltijden, extra beenruimte, etc.

Ook Apple kan vrij haar prijzen bepalen zonder goedkopere concurrenten te moeten vrezen. Vanaf het moment dat je één Apple-product koopt wordt je in een heel Apple-ecosysteem gezogen: iCloud, iTunes, iPhone, MacBook, AppStore…

Buffett blijft ook waakzaam dat de bedrijven in zijn portefeuille hun concurrentieel voordeel behouden, anders vliegen ze er uit.

Dat is wat gebeurde met Wal-Mart. De warenhuisketen was primus in logistiek en kon zo zijn prijzen laag houden. Maar nu worden ze overtroffen door Amazon die experimenteert met delivery-drones, magazijnen met robots en hun eigen vliegtuigen.

Nog niet zo lang geleden bezat Buffett $3 miljard in Wal-Martaandelen, dat is nu nog maar $100 miljoen. In het laatste kwartaal van vorig jaar verkocht hij 90% van wat er nog overbleef van zijn positie!

Het leert ons dat we altijd flexibel moeten zijn met onze beleggingen. Aandelen die niet meer aan je criteria voldoen moeten er uit. En bedrijven en sectoren die in positieve zin veranderd zijn moeten we niet koppig blijven negeren, maar aan een nieuwe analyse onderwerpen.

Bron: Reformed Broker
Foto: Thetaxhaven

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.