Goud richting 1.300 dollar per ounce?

Goud is bezig aan een opmars sinds midden december, het gele edelmetaal heeft er nu al een aardig parcours opzitten met een stijging van 1.128 dollar naar 1.234 dollar per ounce. Volgens experts zal de rit naar boven nog even blijven aanhouden door twee belangrijke factoren, de politieke onzekerheid omtrent president Trump en de oplopende inflatie.

Het sentiment rond goud is positief, dat beweert alleszins David Roche van het financiële consultingbedrijf Independent Strategy. Hij verwacht dat goud tegen eind dit jaar nog eens met 6 procent zal stijgen naar 1.300 dollar per ounce omdat beleggers op zoek zullen gaan naar bescherming.

Roche heeft 45 jaar ervaring op de financiële markten en ziet verschillende signalen die erop duiden dat beleggers zich gaan indekken tegen een ‘bedreiging’ voor hun portefeuilles. Die ‘bedreiging’ is op dit moment de politieke onzekerheid die er heerst in de Verenigde Staten van Amerika.

Donald J. Trump is slechts 4 weken actief als president en zorgt nu al voor ontzettend veel internationale spanningen en instabiliteit. De kans op één of meerdere handelsoorlogen is groot en zijn voorliefde voor een protectionistisch beleid zal alleen maar resulteren in minder groei voor de wereldeconomie.

Volgens Roche zal de Trump-administratie nog vele andere fouten begaan die de financiële markten op hun grondvesten zal doen daveren. Ondanks de sterke Amerikaanse economie en de renteverhogingen die eraan zitten te komen, zal het verhoogde Trump-risico beleggers richting goud duwen.

Ook bij UBS verwachten ze dat de goudprijs richting 1.300 dollar per ounce zal stijgen en niet alleen door de politieke onzekerheden op het wereldtoneel maar ook door de stijgende inflatie in zowel de Verenigde Staten van Amerika, Europa en Azië.

Hierdoor zal geld minder aantrekkelijk worden, zelfs als de Federal Reserve beslist de rente meerdere malen te verhogen want de snelle stijging van de inflatie overschaduwd de stijgende rentes volledig.

Volgens Dominic Schnider zal de Federal Reserve ook nog even wachten met de ‘rate hikes’ omwille van de onduidelijke politieke situatie omtrent de Trump-administratie, Janet Yellen verkiest om de macro-economische data van de komende maanden af te wachten vooraleer ze de beslissing neemt om de rente te verhogen.

Bronnen: MarketUpdate, NU, CNBC

Foto: Wikimedia