Banen op het spel? KU Leuven berekent!

Vrijhandel is momenteel weinig populair. Toch is een verlaging van de handelsbarrières – via dalende invoerheffingen – over het algemeen een goede zaak voor de economie. Wat als Trump importbeperkingen oplegt? Voor Nederland staan zo bijna 10.000 banen op de tocht, zo blijkt uit een berekening van de KU Leuven.

Het verzet tegen TTIP zwol in de afgelopen jaren aan. Het handelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA) mag dan wel goedgekeurd zijn, het grote TTIP-verdrag lijkt onder Donald Trump dood en begraven te zijn.

Trump heeft meermaals gesuggereerd dat hij invoerheffingen wil instellen voor buitenlandse producten. Wat zouden de gevolgen hiervan zijn voor een exportnatie als bijvoorbeeld Nederland?

Alles hangt, gedeeltelijk, af van de hoogte van de handelsbarrières. Wetenschappers van de KU Leuven berekenden dat Nederland 2.200 banen verliest als Trump de gemiddelde importheffing verhoogt van de huidige 2 procent naar bijvoorbeeld 5 procent.

Indien de importtarieven stijgen tot 15 procent, dan staat hier een nettoverlies van 9.500 banen tegenover. Nederland is net als Vlaanderen een exportregio. Bijna eenderde van het totale Nederlandse nationaal inkomen wordt verdiend door handel met het buitenland.

Cijfers voor 2015 laten zien hoe belangrijk de handelsrelaties tussen Nederland en de Verenigde Staten zijn. 33 miljard euro aan Amerikaanse goederen werden naar Nederland ingevoerd. De export was goed voor 18 miljard euro, in de omgekeerde richting.

Naast de opmars van China, als opkomende natie binnen de wereldeconomie, zit ook de VS weer in de lift. Na een daling van tien jaar, neemt het aandeel van de Verenigde Staten in de wereldeconomie de jongste 3 jaren weer toe.

De VS blijken vooral handel te drijven met Canada (16,4%), China (14,6%) en Mexico (13,2%). Voor wat betreft Amerikaanse handelspartners, is Nederland goed voor 1,6% en Duitsland voor 4,2%.

Dat Trump weinig interesse heeft voor de Europese partners, valt gezien hun relatief bescheiden aandeel te begrijpen. Slechte relaties met buurlanden Canada en Mexico zijn echter veel problematischer en zullen hun negatieve doorslag hebben op de Amerikaanse economie.

Bron: Elsevier – Economie, KU Leuven