Luxeprobleem: Zweden ontvangt te veel belastingen

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid hebben we negatieve interestvoeten in bepaalde landen en financiële producten. Die situatie zorgt voor bizarre onvoorziene gevolgen.

Een van die gevolgen is dat Zweden nu opzettelijk meer geld betalen aan de fiscus dan ze verschuldigd zijn!

De fiscus heeft het over 4,2 miljard euro dat te veel betaald werd in 2016. Geld waar de overheid absoluut geen nood aan heeft aangezien het sowieso een begrotingsoverschot heeft!

Erger nog: de Zweedse wet gebiedt de overheid 0,56% interest te betalen op teveel betaalde belastingen.

Dat is dan meteen ook de reden waarom de Zweden van deze optie steeds meer gebruik maken: de interestvoet van de centrale bank staat op -1,25% en bankrekeningen in het Scandinavische land leveren al lang geen interest meer op!

Dan is geld bij de fiscus parkeren een slim idee.

Een idee dat de overheid wel handenvol geld kost! De overheid kan immers goedkoper geld lenen door obligaties uit te geven.

De onvrijwillige lening zal de overheid 83 miljoen euro méér kosten dan geld lenen op de conventionele manier.

Aangezien Zweden betaald wordt om geld te lenen op de markt, kan je het probleem niet oplossen door de rente op teveel betaalde belastingen te verlagen naar 0%. Zelfs dan zal de overheid in verhouding geld verliezen!

De overheid zou mensen die teveel belastingen betalen interest kunnen aanrekenen, maar de vraag is of de Zweedse kiezer daar blij mee gaat zijn?

Het probleem dringt en de overheid moet wel IETS doen… steeds meer mensen leren deze truc en zonder oplossing zal het uit de hand lopen.

Wat zal het effect zijn op banken als steeds meer mensen hun spaargeld bij de overheid gaan parkeren?

Wat zijn de gevolgen voor de economie als mensen liever geld aan de overheid lenen dan aan ondernemingen?

Een situatie waar elk ander land blij mee zou zijn is in Zweden een groot probleem aan het worden. Negatieve interesten leveren steeds meer onvoorziene problemen op, de economische realiteit wordt op haar kop gedraaid en dit kan onmogelijk goed aflopen!

Bron: MishTalk
Foto: Holger.ellgaard