Verkiezingskoorts stijgt ten top: Franse PS geeft het IMF de middenvinger

Het IMF, de Wereldbank, de ECB en het ESM, het Europese Stabiliteitsmechanisme, raken het niet eens over de tweede evaluatie van de geleverde en te leveren noodsteun aan de Grieken.

Het IMF heeft geen vertrouwen in de door de ECB voorspelde economische groei in Griekenland (budgetoverschot van 3,5%) en eist meer hervormingen, zoals een sanering van de pensioenen en verdere privatiseringen. De regering Tsipras oppert daarentegen dat dit nieuwe voorwaarden zijn, en dus niet in overweging mogen genomen worden voor de betaling van de toegezegde gelden.

Het IMF zegt dan weer dat de afgesproken voorwaarden niet de afgesproken resultaten boeken, en Griekenland dus méér moet doen.

In juli moet de Griekse regering 7.4 miljard euro terugbetalen. Het IMF deelt het vertrouwen van de ECB niet dat de Grieken hun belofte zullen nakomen bij ongewijzigd beleid.

In februari liet de Europese Commissie en de ECB al verstaan niet geneigd zijn de harde lijn van het IMF te volgen.

Nu krijgen de Europese instellingen ook de steun van een belangrijke lidstaat, met name Frankrijk.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin laat verstaan dat het IMF niet te hoog van haar ivoren toren moet blazen en dat het vertrouwen in de Griekse overheid moet worden hersteld.

Wel stuurt hij aan op een stroomversnelling in de onderhandelingen: hij wil tegen 20 maart landen. Kortom: het IMF moet water in de wijn doen en dan is een akkoord binnen handbereik.

Benieuwd welk effect deze demarche heeft: de socialistische regering in Frankrijk is historisch onpopulair en wordt zonder enige twijfel weggestemd bij de volgende verkiezingen. Op 7 mei wordt beslist wie de nieuwe president van Frankrijk wordt. Op dat moment zou de deal, waarbij IMF in het zand bijt en Syriza de morele winnaar van de onderhandelingen is, anderhalve maand oud zijn. Zou een nieuwe Franse regering, die een flinkser beleid wil voeren, de onderhandelingen dan willen heropenen?

Hoe dan ook, Sapin kan ook gewoon de concurrent op links voor de PS, de communist Mélenchon, de wind uit de zeilen nemen door zich op te werpen als verdediger van het beleid van Tsipras.

Foto: Karl-Ludwig Poggemann, no changes made