Het gaat van kwaad naar erger bij Caterpillar

Caterpillar is een bedrijf op palliatieve zorgen. CEO Doug Oberhelman houdt de eer aan zichzelf en stapt aan het eind van deze maand op. Logisch: 45 maanden lang moest het bedrijf een verlies in de verkoopcijfers slikken.

Deze week moest het aandeel nog een extra verlies van bijna 6% incasseren toen bekend raakte dat de Amerikaanse belastingdienst IRS is binnengevallen op het hoofdkantoor in het kader van een strafonderzoek naar illegale fiscale constructies.

Caterpillar heeft dus niet alleen financiële problemen, maar krijgt nu ook een imagoprobleem aangesmeerd/ heeft het bedrijf een probleem met de fiscus? Kan het haar belastingen wel betalen? Heeft het belastingen ontweken of ontduikt?

Volgens de Chicago Sun zouden er onregelmatigheden zijn vastgesteld bij de Zwitserse CAT-dochter CSARL. Er zouden aanwijzingen zijn dat CSARL zou worden gebruikt als offshore nep-bedrijfje om winsten te parkeren, buiten het bereik van de Amerikaanse belastingdiensten. Op die manier zou CAT tussen 2000 en 2009 zo’n 2 miljard US dollar aan belastingen hebben ontweken.

Ook op Bermuda zou CAT met zo’n constructie werken. Maar daar wil het bedrijf niet over communiceren en daar loopt voorlopig nog geen onderzoek over.

Bron: Chicago Sun, PJ Star

Foto: Kitmondo Marketplace