Waarom KBC, ING en ABN Amro nu de beste banken in Europa zijn

Goed nieuws voor Vlaanderen en Nederland. KBC, ING en ABN Amro blijken de best renderende banken van heel Europa te zijn. Toch moet opgepast worden voor te veel enthousiasme. Een stijging van het aantal verstrekte hypotheken en andere leningen, is niet noodzakelijk een positief punt.

De economie lijkt aan te trekken. Vooral in Nederland en in mindere mate in België. De lage rentes zorgen ervoor dat heel wat gezinnen hun hypotheek heronderhandelen. Ook het aantal nieuwe leningen dat verstrekt wordt, neemt sterk toe.

Toch is het aantal toegekende leningen niet de voornamste parameter die het Financieele Dagblad in haar analyse gebruikt om te bepalen welke banken de best renderende in Europa zijn.

Het rendement op het eigen vermogen (return on equity) is voor zowat alle investeerders veruit de belangrijkste parameter om de winstgevendheid van een bank te berekenen. Het Vlaamse KBC scoort van alle banken hierop het beste: 18 procent.

KBC steekt ver uit boven de nummers 2 en 3, die allebei uit Nederland komen. ABN Amro heeft een return on equity van 11,8 procent, ING volgt met 11,6 procent.

Hoe komt het dat KBC zo ver boven de rest staat in de rangschikking? “Nederlandse banken lenen in verhouding meer uit aan bedrijven dan KBC en dat is minder rendabel dan particulieren. In Nederland is ook wat meer concurrentie dan in België”, aldus analist Cor Kluis van ABN Amro.

Dirk Schoenmaker (Professor Banking en Finance aan de Rotterdam School of Management) spreekt als verklarende factor voor het succes van ING en ABN Amro over de FIFO-methode: First in, First out.

“ABN Amro en ING zijn direct na de crisis in 2008 als ware als eerst het ziekenhuis ingegaan. Daar zijn ze hard aangepakt, is er flink gesneden, gereorganiseerd, en kregen ze overheidssteun. Ze zijn er lean and mean uitgekomen en daar hebben we nu profijt van.”

Op de vierde plaats in de lijst staat Nordea. De bank uit Scandinavië doet het met 11,5 procent return on equity ook goed. “Nordea is bij een crisis in de jaren ’90 al eens gered, maar had geen last van de afgelopen crisis”, zo legt prof. Schoenmaker uit.

Hekkensluiter is Deutsche Bank. Dat roept misschien vraagtekens op. De Duitse grootbank werd lang gezien als een robuuste financiële instelling. Echter, Deutsche Bank heeft de jongste tijd af te rekenen met grote geldboetes. Ze heeft hierdoor een negatieve score van -2,3 procent.

Bron: BNR Nieuwsradio, Financieele Dagblad, Trends