Zilver steeg vorig jaar met 16 procent

Vorig jaar was een goed jaar voor beleggers die de moed hadden om te investeren in zilver. In 2016 steeg het grijze edelmetaal namelijk 16 procent in waarde, beginnend van 14,25 dollar in januari tot 16,57 dollar per ounce in december. Marktonderzoeker Gold Fields Mineral Services verwacht dat de positieve trend dit jaar zal continueren.

Beleggers en investeerders die enkele jaren geleden besloten om zilver te kopen, of in te stappen in zilverfondsen, krijgen wellicht opnieuw goede moed. Zilver heeft al een lange weg achter de rug, komende van een absolute piek in 2011, toen noteerde zilver namelijk aan 48 dollar per ounce.

Sindsdien was het enkel en alleen nog maar éénrichtingsverkeer en daalde de waarde van zilver naar een dieptepunt van 13,84 dollar per ounce in december 2015 maar dat lijkt voorlopig een flink bodem te zijn want sinds die maand is zilver opnieuw in waarde aan het stijgen.

Goed voor een positief jaarrendement van 16 procent, volgens marktonderzoeker Gold Fields Mineral Services zal het herstel op de grondstoffenmarkt nog eventjes blijven duren omwille van de politieke onrust in Europa, de grote twijfel omtrent president Trump en de inflatie die in ’s werelds belangrijkste economieën aan het stijgen is.

Een ander groot voordeel van zilver is dat het edelmetaal ook industriële toepassingen kent. De helft van de globale zilverconsumptie is namelijk toe te kennen aan de verwerking ervan in producten en goederen. China is de laatste jaren ook meer zilver beginnen gebruiken voor de productie van zonnepanelen.

Deze panelen worden steeds meer de grote slokop voor de vraag naar zilver, op dit moment gaat er 14 procent van de zilverconsumptie naar deze sector, tien jaar geleden was dit slechts één procent.

Logischerwijs zal deze sector steeds meer zilver gaan opeisen vermits er wereldwijd wordt ingezet op alternatieve manieren om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen zijn daarvoor een goede optie, zeker nu de prijzen steeds betaalbaarder worden voor gezinnen.

Analisten zijn het er bijna zo goed als allemaal over eens, goud en zilver kunnen de komende maanden nog aardig wat stijgen. Beleggen kan via fondsen of de fysieke aankoop van munten of baren.

Bronnen: MoneyTalk, Seeking Alpha

Foto: Tookapic – Pixabay