Beurzen klaar voor klap na steile klim?

De beurzen noteren de laatste weken nieuwe recordhoogtes waarbij het einde niet in zicht lijkt te komen. Dit is alvast de trend als de grafieken van onder meer de Dow Jones en de S&P 500 worden geanalyseerd. Deze opwaartse trend kan in het najaar echter snel omslaan in een diepe neerwaartse trend als de beurzen opnieuw de realiteit incalculeren.

Aandelen in de Verenigde Staten zijn in tegenstelling tot de Europese in een blakende gezondheid als we de beurzen mogen geloven. Dit in navolging van de verkiezing van Trump als Amerikaanse president welke een enorme verlaging van taksen en reguleringen aankondigde.

De realiteit lijkt Trump echter snel in te halen waarbij reeds duidelijk is geworden dat onder meer de eigen Republikeinse partij en de bestaande administratie stokken in de wielen zullen blijven steken. Hierdoor dreigen de enorme investeringen in infrastructuurwerken, de verlaging van de taksen en het afzwakken van talloze reglementeringen niet door te gaan.

Op dit moment vertrouwen beleggers er nog op dat dit nog uitgevoerd zal worden. Volgens analisten moet dit echter gebeuren voor het najaar, anders dreigt dit vertrouwen snel te verdwijnen. Het risico op een correctie is dan ook hoog waarbij onder meer de S&P 500 honderden punten kan verliezen. Op dit moment staan Amerikaanse aandelen zeer duur waardoor een terugkeer naar een normaal niveau de beurzen reeds meer dan 10% kan doen dalen.

Ook een escalerende Eurocrisis kan de wereldeconomie grondig door elkaar schudden. Zowel de Franse als de Duitse verkiezingen staan op het programma waarbij beide de Eurozone en Europa kunnen beven op zijn grondvesten. Een overwinning van Le Pen kan in het voorjaar het Europese project op de helling zetten, dit mogelijks gevolgd door Duitsland die niet langer wil investeren in de Euro.

Daarnaast komt ook de Brexit binnenkort uitgebreid aan bod, net als de Italiaanse bankencrisis en de onvermijdelijke Grexitproblemen. Het prijskaartje van dit alles is niet te berekenen en kan makkelijk resulteren in een val van de Euro. Indien dit zou gebeuren dan is de kans bijzonder groot dat er wereldwijd zware correcties worden doorgevoerd op de financiële markten. Dit in combinatie met een goudprijs die opnieuw recordhoogtes kan opzoeken.

Als belegger alvast de kans om zowel gouden zaken te doen als zware verliezen te incasseren. Enige terughoudendheid bij het meegaan met deze beursrally is alvast aan te raden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com