Kan ECB de Eurozone nog redden bij volgende crisis?

Niet enkel de politieke beleidsmakers in Europa maken zich zorgen maar ook de economen werkend bij de ECB gaan vermoedelijk een hard jaar tegemoet nu tal van belangrijke gebeurtenissen voor de deur staan. De vraag wat velen zich amper durven stellen is echter als de ECB nog genoeg marge heeft om in te grijpen als één van deze gebeurtenissen op een nachtmerrie zou uitdraaien…

Europa is momenteel in de ban van een populistische onderstroom waarop de ECB en de klassieke beleidsmakers geen vat krijgen. Nu in Frankrijk er mogelijks een overwinning van extreem-rechts ziet aan te komen kan Europa daveren op zijn grondvesten. Ook de Duitse houding in de aanloop van de verkiezingen dit najaar en de niet oplosbare problemen binnen de Eurozone kunnen de ECB dwingen om tot het uiterste te gaan.

Helaas vrezen meer en meer investeerders  dat de ECB mogelijks niet bij machte is om deze problemen te kunnen aanpakken. Enkele grote nachtmerriescenario’s die niet kunnen aangepakt worden zijn onder meer een exit van Frankrijk of Duitsland uit de Euro, beide zaken welke mogelijks een realiteit kunnen worden. De ene uit onvrede met het Europese beleid (Frankrijk), de andere door het inzien van de hopeloosheid van de gehele Euro-situatie (Duitsland).

De historische woorden van Mario Draghi in 2012, “whatever it takes”, om de Euro te redden resulteerde in een enorm QE-programma en het verlagen van de rente tot een absoluut dieptepunt. De vraag is dan ook wat nog meer kan gedaan worden om de Euro te ondersteunen als één van de kernlanden (Duitsland of Frankrijk) zou beslissen om niet verder te gaan met de éénheidsmunt.

Een gedeeltelijk antwoord om te situatie te ontmijnen werd recent gegeven waarbij voorgesteld werd om een Europa van twee snelheden uit te bouwen. Op deze manier kan iedereen tevreden gehouden worden waardoor de Europese Unie en de bijhorende Eurozone in veiliger vaarwater zouden belanden. Als dit de fundamentele problemen oplost is echter een andere vraag.

Indien Duitsland ervoor zou opteren om de Euro te verlaten riskeert het land echter een economische schok op concurrentiegebied ten opzichte van de Eurolanden. De nieuwe Duitse munt zou namelijk bijzonder sterk staan ten opzichte van de Euro waardoor de Duitse export zeer zwaar zou worden getroffen. Het imploderen van de Euro door de aanhoudende problemen heeft echter ook een kostelijke prijs. De toekomst zal echter moeten uitwijzen wat de duurste van de twee opties zal worden (en welke dus niet zal gekozen worden).

Bronnen:

http://www.cnbc.com