Duitse economische activiteiten vertragen, tijdelijk fenomeen?

Dé groeimotor van Europa is ongetwijfeld Duitsland, het is tevens de vierde grootste economie ter wereld en staat gekend als een echte krachtpatser op economisch vlak. Een land waar je je geen zorgen over moet maken omdat ze het toch altijd goed doen, maar volgens de laatste data lijkt dat minder aannemelijk te zijn, aldus Carl Wienberg.

Het is al eventjes geleden dat er nog werd getwijfeld aan de aanpak die Duitsland hanteert vooral omdat de economische cijfers van het land maand na maand uitstekend waren. Maar volgens Carl Weinberg, hoofdeconoom bij High Frequency Economics, ziet het plaatje er minder rooskleurig uit de laatste tijd.

De Duitse economie vertoont scheuren die vooral zichtbaar zijn op vlak van de consumentenuitgaven. Sinds midden 2015 zijn de winkelverkopen gestaag aan het dalen, het is zelfs zo dat de verkopen in de laatste zes maanden relatief snel naar beneden zijn gegaan, een verontrustende trend.

Het vreemde is dat de Duitse economie eind 2015 nog een versnelling van het economisch herstel wist te forceren, maar de winkelverkopen bleven achter. Ook de Duitse inkomens zijn aan het vertragen en verliezen hun momentum met de maand zonder een verklaarbare reden.

Weinberg merkt op dat de binnenlandse vraag en de export naar andere landen maar niet willen toenemen, ze vallen eerder terug. Dit heeft uiteraard een effect op de Duitse industrie, omdat de vraag naar goederen blijft hangen, wordt er ook minder geproduceerd.

In januari is het aantal nieuwe industriële orders namelijk gezakt met 7,4 procent, de scherpste terugval sinds 2009. Het is voornamelijk de binnenlandse vraag die het Duitsland moeilijk maakt met een drop van 10,5 procent, de export naar andere landen daalde ‘slechts’ met 4,9 procent.

Het is niet allemaal kommer en kwel, afgelopen woensdag werden de nieuwe cijfers vrijgegeven van februari en daaruit blijkt dat de Duitse productie terug wat aan het herstellen is, ze steeg namelijk met 2,8 procent.

Hiermee wordt de terugval van december met 0,4 procent overschot goedgemaakt, het zorgt alvast voor opluchting bij analisten en investeerders. Het geeft hoop op een ommekeer in de Duitse economie, zeker nu de winter voorbij is en mensen wellicht meer gaan beginnen consumeren.

Bronnen: CNBC

Foto: MurlocCra4ler – Pixabay