SEC keurt indextracker bitcoin af, munt verliest 18 procent van waarde

Vrijdag was het even schrikken voor beleggers en investeerders die in het bezit zijn van de virtuele munt bitcoin. De relatief nieuwe en digitale munt verloor maar liefst 18 procent van zijn waarde na een afkeuring van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) om een bitcoin-indextracker te lanceren op de financiële markten.

De virtuele munt bitcoin werd pas echt populair vanaf 2013, toen steeg de digitale munt in een mum van tijd van 13 dollar naar 1.128 dollar in slechts enkele maanden tijd. Maar vanaf 2013 begon de bitcoin opnieuw zijn waarde te verliezen tot het dieptepunt van 220 euro in 2015.

Beleggers en investeerders bleven in 2015 weg van de volatiele munt totdat er blijk was van steeds meer interesse in de bitcoin als legitiem betalingsmiddel in verschillenden landen. Er werden ook meer regels opgesteld omtrent de munt waardoor het veiliger was om er in te handelen, het vertrouwen keerde weer terug en de munt werd opnieuw opgepikt in het laatste kwartaal van 2015.

Sindsdien kent de munt een scherpe stijging tot op de dag van vandaag, vorige week bereikte de munt nog zijn absoluut record van 1.327 dollar. Maar vrijdag schrokken de bezitters van de munt wellicht omdat de virtuele munt in een flashcrash 18 procent van zijn waarde verloor.

De scherpe waardedaling, waarbij de munt van 1.300 dollar naar 975 dollar zakte, werd veroorzaakt door het afkeuren van de bitcoin-indextracker door de Amerikaanse beurswaakhond SEC omdat de bitcoinmarkt volgens hen niet gereguleerd genoeg is, en dus naar hun zeggen te risicovol.

De beurswaakhond SEC is van mening dat de Winklevoss Bitcoin EFT beleggers niet voldoende kan beschermen, de manier van handelen is nog altijd niet 100 procent veilig. Ondanks de contracttechnologie, dat ervoor moet zorgen dat betalingen altijd traceerbaar zijn, bestaan er ook manieren die transacties anoniem en ontraceerbaar maken.

Het idee achter de ETF, of indextracker, was om een aandelenfonds op te starten die de prijs van de bitcoin zou volgen. Hierdoor zouden beleggers en investeerders gemakkelijker kunnen handelen in de virtuele munt zonder ze effectief te moeten kopen, net zoals een ETF in goud of zilver bijvoorbeeld.

Een goedkeuring van de SEC zou een immens succes zijn geweest voor de bitcoin omdat het dan toegankelijker is om in te stappen in deze virtuele munt waardoor de waarde zonder twijfel nog harder zou stijgen.

Bronnen: Telegraaf, HLN, IBTimes

Foto: MichaelWuensch – Pixabay