Europese politieke onzekerheid veroorzaakt onnodig angst

De Europese toestand ziet er bijzonder risicovol uit voor de komende maanden, er staan een aantal belangrijke verkiezingen op het programma en Brits premier Theresa May kan op elk moment artikel 50 activeren om de uittredingsprocedure uit de Europese Unie te starten. Toch moeten beleggers zich volgens strategen vooral focussen op de ‘fundamentals’ in Europa.

Het is begrijpelijk dat beleggers en investeerders een beetje nerveus zijn omtrent de situatie in Europa, er zijn een aantal populistische partijen die beloven om de Europese Unie te verlaten als ze de verkiezingen in hun land winnen. In Nederland heb je de PVV en in Frankrijk de Front Nationale, maar ook in Italië en Duitsland bestaat er een kans dat de traditionele partijen het niet zullen halen van opkomende alternatieve partijen die andere ideeën hebben.

Los van het Europese vasteland is er ook nog een aanstormende brexit die wellicht nog voor de zomer geactiveerd zal worden door Brits premier Theresa May en er is ook een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland dat zich wilt loskoppelen van het Verenigd Koninkrijk. Versplinteringen alom dus.

Maar strategen beweren dat we de focus moeten verleggen naar de fundamentele factoren die duiden op een sterke economische periode voor Europa in plaats van te vrezen voor politieke strubbelingen die de hele Europese Unie door elkaar kunnen schudden.

Volgens Credit Suisse is het duidelijk want de meest recente gegevens vertonen een versnelling van de Europese economie, de groeiverwachtingen worden zelfs overtroffen. Bedrijven en banken zijn sterke prestaties aan het neerzetten en bijna overal in Europa stijgen de werkgelegenheidscijfers.

In principe mogen de risico’s van de komende verkiezingen met een korreltje zout genomen worden want in Europa is het namelijk zo dat de politiek zodanig vergevorderd is, dat er door coalities vaak geen extreme beslissingen worden genomen. Zo zullen de (extreem)rechtse partijen wellicht nooit hun harde agendapunten kunnen doorduwen in de realiteit.

Alex Dryden, global market strateeg bij JPMorgan, ziet vooral veel opportuniteiten in Europa die momenteel in de schaduw worden gezet door de politieke onzekerheid. Maar wie daar omheen kan kijken, zal vooral zien dat de economische situatie in Europa duurzaam aan het herstellen is.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia