Goed weer in aantocht voor financials

Zou de Bel20 nog een extra duwtje in de rug kunnen krijgen dankzij haar financials? Hogere renteverwachtingen scheppen alvast die mogelijkheid. Een normalisatie van de rente zou de winsten van de banken de hoogte kunnen injagen.

Barclays klonk in een rapport op dinsdag positief over de Europese bankensector. De winstverwachtingen kunnen 15 procent hoger volgens de analisten.

Volgens de Britse bank zal de ECB in 2018 de monetaire verstrakking aanvatten. (Eigenlijk begint die in april al een klein beetje door de verlaging van het maandelijkse QE-bedrag naar 60 miljard, maar dit is nog altijd aanzienlijke stimulus uiteraard.) De rente zal hoger gaan.

Waarom is een hogere rente/steilere rentecurve nu zo goed voor financials? Banken verdienen hierdoor terug geld met hun core business.

De traditionele business waarbij banken op korte termijn geld opnemen om op lange termijn uit te lenen aan hogere rentes bracht de laatste tijden niet veel meer op. Er werd zelfs gevreesd voor ongelukken in de sector. Het beleid van de centrale banken heeft de rentes zo fel naar beneden gebracht dat het voor de financials nog zeer moeilijk was om geld te verdienen. Op korte termijn was de rente bijna 0, maar op lange termijn ook.

Wanneer de tapering of afbouw stimulus aanvat zullen de banken dan ook opgelucht ademhalen en kunnen de aandelen dat ook voelen.

Volgens Barclays zullen Italiaanse en Ierse banken het meeste profiteren van hogere rentestanden. De Spaanse het minst. Vreemd genoeg schuiven de analisten wel de Spaanse banken Santander en Bankia naar voor als top picks samen met Intesa Sanpaolo (Italiaans) en Bank of Ireland.

Verzekeraars moeten gegarandeerde rendementen blijven bieden maar de eigen investeringen brengen niets meer op in een klimaat van lage rente. Ook zij zullen profiteren van een normalisering van het monetaire beleid.

Laat de Bel20 nu net bestaan uit verzekeraar Ageas en zwaargewichten ING en KBC…

Uiteraard hebben ook de bankaandelen er de laatste tijd al een mooi ritje opzitten.

De banken hebben volgens de koersdoelen wel niet veel potentieel meer. Gemiddeld 2,8 procent voor heel Europa. Ook de gemiddelde price targets voor ING en KBC staan niet ver boven de actuele koersen.

Bron: Barclays, KBC Bolero, Factset

Foto: Belga