Brexit zonder handelsovereenkomst is ondenkbaar

Een goede deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is een absolute noodzaak. Er worden alvast voorbereidingen getroffen om de brexit-gesprekken zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is belangrijk dat er tijdens deze gesprekken een overeenkomst uit de bus komt die zorgt voor een goede handelsrelatie tussen beide naties, onderhandelingen die uiteindelijk niets opleveren zouden rampzalige gevolgen hebben voor het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de denktank Bruegel, die zich in Brussel bevindt, moet de houding tegenover het Verenigd Koninkrijk allesbehalve vijandig zijn. Het feit dat ze uit de Europese Unie willen treden maakt van hen nog geen rivalen, het volk heeft ervoor gekozen en daar moet gehoor aan worden gegeven.

Het is belangrijk om met goede voorstellen af te komen, voor zowel het V.K. als de Europese Unie want Brits premier Theresa May heeft al laten weten dat ze ‘no deal’ verkiest boven een slechte deal. Van zodra het Artikel 50 wordt geactiveerd, hebben beide partijen twee jaar de tijd om tot een overeenkomst te komen.

Indien er geen overeenkomst is tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, dan zullen de procedures, tarieven en regels van toepassing zijn die vastgelegd zijn door de Wereldhandelsorganisatie. Dat zou alles een pak moeilijker en duurder maken voor beide partijen, vandaar dat een goede deal onmisbaar is voor de toekomstige handelsrelatie.

En dat Artikel 50 kan op elk moment geactiveerd worden, maar Theresa May kiest haar moment want op dit moment heeft Europa even andere prioriteiten. Wellicht zullen de gesprekken van start gaan van zodra de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland zijn afgelopen en de winnaars bekend zijn.

Theresa May, die liever zonder handelsakkoord als er geen goede overeenkomst is, zou volgens brexit minister David Davis niet op de hoogte zijn van de economische impact op het Verenigd Koninkrijk indien ze verder gaan zonder overeenkomst. De Britse overheid heeft namelijk nog geen onderzoek gedaan naar de gevolgen ervan.

Voor de Europese Unie zou dit scenario zeker niet optimaal zijn, als er geen akkoord komt met het V.K. dan worden er helaas veel opportuniteiten gemist maar in principe kan de EU probleemloos verder. Voor het Verenigd Koninkrijk zal het daarentegen iets moeilijker zijn.

Bronnen: CNBC, Independent, Buzzfeed

Foto: Maxpixel