Kan financiële sector in Europa nog inlopen op Amerikaanse concurrenten?

De Europese banken hebben zwaar te lijden gehad onder de financiële crisis. Dit onder meer door de aanhoudende problemen in de Eurozone, de lage rentes maar ook door zware boetes en een groot aantal faillissementen. Door de renteverhoging in de Verenigde Staten is het startschot gegeven om ook in Europa de situatie te zien verbeteren, tenminste als de ECB zijn beleid wil omgooien…

De recente verhoging in de Verenigde Staten is goed nieuws voor de financiële sector die hierdoor na jaren opnieuw zijn marges kan doen stijgen. Dit na een historische periode waarbij zelfs negatieve rentes werden gebruikt wat de marges voor de banken tot een minimum deed terugvallen.

Voor de Europese banken is het echter nog wachten tot de Europese Centrale Bank het roer wil omgooien en de Amerikaanse concurrent wil volgen met een renteverhoging. In tegenstelling tot de Verenigde Staten is Europa echter nog steeds niet in een economische bloei gekomen waardoor het verschil nog voor enige tijd kan aanhouden.

Diverse grote banken in Europa zoals Deutsche Bank en Barclays maakten recent nog zwakke cijfers bekend, dit in tegenstelling tot de concurrenten op het Amerikaanse continent zoals JP Morgan, Citibank en Goldman Sachs welke beter dan verwachte resultaten bekend maakten.

De ECB daarentegen heeft nog steeds een uitgebreid QE-programma lopen waarbij het lopende jaar 2017 mogelijks nog enkele grote verrassingen kan geven. Onder meer de aankomende Franse en Duitse verkiezingen, een mogelijke Grexit, een Brexit en de Eurocrisis staan de komende maanden gepland. Slechts indien dit alles op een enigszins goede manier overleefd wordt, dan pas kan de ECB het monetaire beleid verstrakken en een eventuele renteverhoging toepassen.

In het omgekeerde scenario zijn echter alle mogelijkheden te verwachten. Dit gaande van een split binnen de Eurozone, een exit van één of meerdere leden tot een volledige break-up van de Eurozone en/of uiteenvallen van de Europese Unie. Uiteraard is dit laatste een waar doemscenario, wat hopelijk niet het geval zal zijn. Een exit van één of meerdere leden is echter niet uit te sluiten waarbij Griekenland helaas nog steeds één van de grootste kanshebbers is.

Een ander scenario is het mogelijk intenser samenwerken van enkele Euroleden, een gegeven wat ook door enige tijd geleden werd voorgesteld in de pers. Mogelijke kanshebbers hier zijn onder meer de Benelux-landen, Duitsland en enkele buurlanden van Duitsland. Voor de banken welke zich buiten deze zone zouden bevinden zal het echter des te moeilijker worden om te concurreren door een concurrentieel nadeel ten opzichte van deze interne markt.

Ondertussen blijft het verschil met de Verenigde Staten oplopen waardoor ook de toekomst minder rooskleuriger wordt voor de Europese banken. Indien een nieuwe crisis zich zal aanbieden zal deze zich namelijk niet beperken tot het Amerikaanse continent. Een goede financiële basis is dan ook aan te raden voor de komende jaren want deze crisis kan er mogelijks sneller zijn dan verwacht aangezien men hier lustig aan blijft voortbouwen, namelijk de onhoudbare schuldenberg wereldwijd.

Bronnen:

http://www.cnbc.com