Flexi-jobs: onenigheid binnen regering!

De flexi-jobs houden de regeringspartners dezer dagen bezig. Open VLD wil een uitbreiding van het systeem. Coalitiepartner CD&V is tegen.

Bijverdienen, naast de vaste job, in een restaurant of café. Het kan door middel van flexi-jobs. Uitbaters kunnen die flexibiliteit goed gebruiken op drukke momenten.

De federale regering dokterde een fiscaal voordelig systeem uit waarbij de werkgever enkel een sociale bijdrage van 25 procent moet betalen.

Open VLD toont zich tevreden over de reeds 20 000 mini-jobs in de horeca sinds de invoering van het systeem in 2015.

Voorwaarden om een flexi-job te kunnen aannemen? Minstens vier vijfde werken in hoofdberoep.

Philippe De Backer, staatssecretaris voor Open VLD zei hierover het volgende:

Het is zeer duidelijk dat het systeem in de horeca werkt om de piekmomenten op te vangen. Laat ons dus nu de flexi-jobs uitbreiden naar de bakkers, beenhouwers maar ook de kleinhandel die bijvoorbeeld in soldenperiodes hiermee piekmomenten kunnen opvangen.

Volgens CD&V is het geen goed idee het systeem uit te breiden. Het gaat niet over voltijdse jobs en ze brengen niet veel op voor de sociale zekerheid opperen ze.

Kris Peeters, CD&V-minister van werk:

De werkgelegenheid in de horeca is gestegen, wat positief is, maar als we dit bekijken ten opzichte van de totale werkgelegenheid gaat het hier niet over het grote volume.

De vakbonden vinden bovendien het minimumloon van 9,50 euro per uur te laag.

Bron: VTM Nieuws

Foto: Reuters