India, de vergeten Aziatische supermacht, investeert volop in infrastructuur

India, één van de meest belovende landen de komende decennia, geniet nog steeds van het koloniale verleden waarbij de Britten een groot spoorwegnet uitbouwden. Nu het land aan een sterke en langdurige opmars bezig is wordt dit spoorwegnet ook vernieuwd waarbij de interesse zeer groot is vanuit internationale partners.

Zoals in veel economieën is het spoorwegnet de ruggengraat van een land. Voor India gaat de geschiedenis terug tot het koloniale tijdperk waarbij het toenmalige Verenigd Koninkrijk grote investeringen deed in zijn kroonkolonies. Nu decennia later kan het land hier nog steeds van genieten waarbij het de belangrijkste mogelijkheid tot transport in het land is.

Volgens analisten van BMI zal de transportsector in India in 2017 opnieuw met 6,1% groeien om de jaren nadien tot en met 2021 aan een gemiddelde snelheid van 5,9% te groeien. Dit is dan ook de snelst groeiende tak in de infrastructuur van het land wat op zijn beurt zorgt voor ongekende mogelijkheden. Onder meer de Indiase economie profiteert hier volop van welke de afgelopen decennia stevig zal blijven groeien.

Waar men in het Westen vaak spreekt over China, is India minstens even belangrijk. Net als de Chinese rijk is het Indiase rijk al sterk aanwezig sinds de oudheid en is dit sindsdien gestaag gegroeid. Het land noteert jaar na jaar een stevige groei en is ondanks de nog steeds aanwezige armoede eveneens een technologisch grootmacht geworden.

In combinatie met een geschoolde bevolking, de kennis van het Engels en de enorme mogelijkheden kan dit land samen met China dan ook de komende eeuw domineren. Het land is democratisch ingesteld, telt maar liefst 1,2 miljard inwoners en bezit een enorm groeipotentieel.

De komende jaren wenst India Railways de infrastructuur te vernieuwen waarbij onder meer 3500 kilometer nieuwe spoorwegen moeten aangelegd worden, dit in combinatie met het uitrusten van 7000 stations met zonne-energie op middellange termijn.

Diverse buitenlandse bedrijven toonden reeds hun interesse waaronder Alstom, Bombardier en General Electric. De contracten zijn dan ook miljarden Euro’s waard waarbij getracht zal worden om te proberen voldoen aan de enorme vraag en het terugbrengen van de reistijd.  Waar bedrijven in andere landen worden beperkt door een beperkte vraag is dit probleem in India afwezig. De vraag is er enorm, het potentieel is enorm en er is sprake van een stabiel politiek klimaat.

Dit alles verklaart dan ook de enorme interesse vanuit het buitenland om deze investeringen tot een goed einde te brengen.  Indien dit alles het komende decennium wordt voltooid is India dan ook klaar om de komende eeuw aan te gaan met een moderne en goed uitgeruste infrastructuur. Het spoorwegnet zorgt tevens voor een bijkomende werkgelegenheid en een groeiende economie waardoor de armoede kan teruggedrongen worden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com