Nieuwkomer beursvloer Euronext laat winst meteen varen

Avantium sloot haar eerste beursweek, na een mooie start, af met een status quo. De nieuwkomer op de beursvloeren van Amsterdam en Brussel telt enkele nieuwe referentie-aandeelhouders. 

Het biochemiebedrijf debuteerde afgelopen woensdag met een winst van om en bij de 7 procent. Een groen cijfer dat in de loop van de dag verkleinde en ook donderdag en vrijdag ging de meerwaarde er verder af. Het aandeel sloot de week af op 11,01 euro, hetgeen slechts één centje meer is dan de IPO-prijs.

Avantium ontstond in 2010 als afsplitsing van Royal Dutch Shell. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en er werken momenteel 135 mensen. Het chemiebedrijf produceert biologische plastics maar ook tal van andere groene oplossingen. Een business gericht op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid dus. Toch wel een sector die tegenwoordig (en hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst) succesvol is.

De biologische plastic van het bedrijf wordt ‘pef’ genoemd en staat tegenover de niet-biologische petflessen, van bijvoorbeeld Resilux.

Op de website van Avantium lezen we het volgende:

De basisfilosofie achter Avantium’s YXY technologie (=de technologie waarbij biologische toepassingen worden geproduceerd) is om producten uit hernieuwbare bronnen te ontwikkelen die kunnen concurreren op vlak van prijs en prestaties en met een superieure ecologische impact.

Het bedrijf had nieuw geld nodig, onder meer voor de uitbouw van een fabriek in Antwerpen. Voor de productie uit deze site zal het wel nog minstens wachten worden tot 2021.

In totaal bracht de IPO 103 miljoen euro op voor het bedrijf. Avantium werd, bij 11 euro per aandeel, gewaardeerd aan 277 miljoen euro.

Mogelijks wou het bedrijf in de huidige context profiteren van de hoge waarderingen van de aandelenmarkten en de grote interesse voor beleggingen in aandelen.

De aandeelhouders (reeds voor de kapitaalverhoging) zijn onder andere klanten van het bedrijf zoals Coco-Cola en Danone.

Verder werd afgelopen week bekend dat er enkele nieuwe referentie-aandeelhouders bijkwamen bij de beursgang. Zo is er de Participatiemaatschappij Vlaanderen met een belang van 8,96 procent. John Swire & Sons beschikt dan weer over 4,04 procent van het bedrijf en Navitas meldde een belang van 3,84 procent bij de toezichthouder.

Avantium is volop bezig met investeringen dus beleggers beschouwen de investering best als een groeier en niet als een inkomstenbron aan de hand van dividenden.

Bronnen: De Tijd, ABM FN, Beursduivel, Het Financieel Dagblad

Foto: Annemiek Mommers, FD