Normale periodieke correctie kan Dow doen dalen met bijna 3000ptn (!)

Beursgrafieken zijn van nature grillig en gaan op en neer. Nochtans leven veel beleggers vaak op een roze wolk en blijven ze meegaan met de trend waarbij een top nog niet bereikt is en er nog steeds een enorm groeipotentieel aanwezig is. Het is echter aan te raden om de komende maanden toch wat oplettender te zijn voor een (tijdelijke) trendbreuk welke pijnlijker kan zijn dan men durft te denken.

Ondanks het positieve economische nieuws in de pers is een beurscorrectie altijd een mogelijkheid om rekening mee te houden. Een gewone beurscorrectie gaat uit van een 10%, een beurscrash kan tot wel 30% oplopen. Decennia geleden was deze 10% vertaald in absolute cijfers verwaarloosbaar en bedroeg dit slecht enkele punten waardoor dit in hedendaagse tijden niet altijd meer gerespecteerd wordt.

Bekijken we dit echter aan de hand van de huidige koersen dan kan een daling van de belangrijkste beursindex ter wereld, de Dow Jones in absolute cijfers maar liefst 2000ptn bedragen. Dit voor een normale correctie wat niet uit te sluiten valt de komende maanden.

Uitgaand van een gemiddelde correctie welke de afgelopen 30 jaar ongeveer 14% bedroeg betekent dit zelfs 3000ptn, een gegeven wat veel beleggers als een nachtmerrie aanzien. Nochtans is geen enkele beursindex een constante stijgende lijn waardoor een correctie niet als een abnormaal gegeven mag aanzien worden.

De afgelopen maanden is er een sterke stijging merkbaar op diverse beursindices waardoor de kans op een tijdelijke daling des te groter is. Deze daling zal vermoedelijk veroorzaakt worden door het mislukken van de beloofde investeringen door Trump. Momenteel gaan beleggers er nog van uit dat er miljarden dollars in de Amerikaanse economie zullen gepompt worden al lijkt dit minder vlot te gaan dan oorspronkelijk werd aangekondigd. Onder meer het voorgestelde budget van Trump werd door tal van economen afgebrand, net als door de eigen Republikeinse partij.

Een niet uitvoering van dit alles zal dan ook zorgen voor het wegvallen van steun waarop de beurzen ongetwijfeld een (tijdelijke) daling zullen inzetten. Een echte beurscrash zal eerder veroorzaakt worden door een grote (externe) factor. Hetgeen hiervoor in aanmerking kan komen is onder meer een instorting van de Eurozone of een escalerende schuldencrisis.

Short gaan of het beleggen in edelmetalen zijn alvast enkele mogelijkheden om hiertegen gewapend te gaan. Hierbij echter rekening houdend met de onbekende parameter tijd waardoor genoeg reserves achter de hand moeten gehouden worden indien de koers tijdelijk de andere richting uitgaat.

Bronnen:

http://www.cnbc.com