Olieprijs opnieuw naar beneden, Saoedi-Arabië verliest controle

Na enkele maanden een stabiele olieprijs gekend te hebben voorspellen analisten opnieuw een (sterke) daling of op zijn minst een hoge volaliteit. Dit toont des te pijnlijker aan dat de OPEC maar geen vat krijgt op de wereldwijde olieprijzen.

Jaren geleden was de OPEC heer en meester in het olielandschap waarbij elke strategische wijziging een optimaal effect had op de prijzen. Hierdoor werden fortuinen vergaard in het Midden-Oosten, een gegeven wat hoe langer hoe minder van toepassing is voor de vele oliesjeiks.

Waar de laatste productiebeperkingen wel degelijk zorgden voor een stabielere en iets hogere olieprijs is dit de afgelopen week opnieuw verleden tijd geworden. Dit niet enkel door het niet meewerken van niet OPEC-landen zoals de Verenigde Staten maar eveneens door het opgeven van de beperkingen door Saoedi-Arabië, het belangrijkste land van de OPEC.

Door de recente (lichte) productiestijging smijt Saoedi-Arabië opnieuw de handdoek in de ring volgens sommige analisten al proberen de Saoedi’s dit te verklaren door een miscommunicatie. Zelfs al is dit wel degelijk de waarheid, dan nog zijn deze productiebeperkingen helaas een verloren moeite. De Verenigde Staten, ooit één van de grootste importeurs ter wereld, pompen opnieuw een bijna recordhoeveelheid op en zijn niet gebonden aan deze productiebeperkingen.

De olievoorraden zijn opnieuw sterk gestegen wat aantoont dat de vraag en aanbodzijde niet voldoende in evenwicht zijn. Het pijnlijke deel is vooral van toepassing op Saoedi-Arabië. Ondanks de opoffering en het minder oppompen van olie in het land blijven de prijzen dalen en krijgt het land geen grip op de wereldprijs.

Het land offerde reeds een deel van zijn marktaandeel op ten koste van andere olie-exporterende landen in de hoop ten minste voldoende dollars te verkrijgen voor het nog resterende marktaandeel. Het omgekeerde is echter realiteit geworden waarbij zowel de prijs als het marktaandeel is gedaald.

De kans is dan ook reëel dat Saoedi-Arabië en hier opvolgend andere OPEC-leden de beperkingen laten voor wat ze zijn en opnieuw zelf beslissen welke hoeveelheid elk land oppompt. Het effect op de prijs is dan ook voorspelbaar, hetgeen speculanten inderdaad verwachten.

Ondertussen blijven milieuvriendelijke alternatieven steeds competitiever te worden waarbij er na 2020 (als vele merken diverse elektrische voertuigen uitbrengen) een omslag te verwachten valt naar een voornamelijk elektrisch wagenpark. Hierdoor zal de vraag verder krimpen, waardoor het evenwicht volledig zoek zal zijn. Een pijnlijk doch realistisch scenario voor olie-exporterende landen… .

Bronnen:

http://www.cnbc.com