Schakelt het Europees Stabiliteitsmechanisme een versnelling hoger?

Ondanks de pijnlijke nederlaag van de PvdA in de verkiezingen van vorige week roert Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, de grote trom.

Volgens hem moet het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat Europese landen in financiele meltdown moet ondersteunen, evolueren naar een Europees IMF.

Concreet betekent dit dat het ESM niet enkel een zak met 500 miljard euro aan schuldbewijzen moet worden, maar een zak met schuldbewijzen beheerd door een groep technocraten waarvan niemand eigenlijk goed weet wie het zijn en door wie ze benoemd worden.

Het idee van Dijsselbloem wordt alvast gesteund door de Duitse minister van Financien Wolfgang Schauble. Op die manier hoopt hij een striktere controle te kunnen uitoefenen op landen die onder curatele staan, liefst met zo weinig mogelijk bemoeienis van tegendraadse lidstaten.

De aanleiding voor het idee zijn de moeizame onderhandelingen binnen de Troika omtrent de Griekse hervormingen. Het IMF ligt dwars en beschuldigt de EU ervan de groeiprognoses van de Griekse economie te verbloemen.

Momenteel heeft het IMF een sterkere onderhandelingspositie: het orgaan bestaat namelijk uit een legertje topeconomen en financiele wizz kids, terwijl de ECB voornamelijk een club van boekhouders en politici is.

Met die zwakke positie wil Dijsselbloem komaf maken. Dat zal wellicht ten koste gaan van meer democratische controle op de beslissingen van het ESM en hervormingen in het kader van het Groei- en Stabiliteitspact.

Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken