Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Schakelt het Europees Stabiliteitsmechanisme een versnelling hoger?

Ondanks de pijnlijke nederlaag van de PvdA in de verkiezingen van vorige week roert Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, de grote trom.

Volgens hem moet het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat Europese landen in financiele meltdown moet ondersteunen, evolueren naar een Europees IMF.

Concreet betekent dit dat het ESM niet enkel een zak met 500 miljard euro aan schuldbewijzen moet worden, maar een zak met schuldbewijzen beheerd door een groep technocraten waarvan niemand eigenlijk goed weet wie het zijn en door wie ze benoemd worden.

Het idee van Dijsselbloem wordt alvast gesteund door de Duitse minister van Financien Wolfgang Schauble. Op die manier hoopt hij een striktere controle te kunnen uitoefenen op landen die onder curatele staan, liefst met zo weinig mogelijk bemoeienis van tegendraadse lidstaten.

De aanleiding voor het idee zijn de moeizame onderhandelingen binnen de Troika omtrent de Griekse hervormingen. Het IMF ligt dwars en beschuldigt de EU ervan de groeiprognoses van de Griekse economie te verbloemen.

Momenteel heeft het IMF een sterkere onderhandelingspositie: het orgaan bestaat namelijk uit een legertje topeconomen en financiele wizz kids, terwijl de ECB voornamelijk een club van boekhouders en politici is.

Met die zwakke positie wil Dijsselbloem komaf maken. Dat zal wellicht ten koste gaan van meer democratische controle op de beslissingen van het ESM en hervormingen in het kader van het Groei- en Stabiliteitspact.

Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.