BREXIT: wordt Engeland een belastingparadijs?

De Londense City, het financiële hart van de wereld, wil het risico op een economische meltdown als gevolg van de Brexit hedgen met radicale belastingverlagingen. Op die manier hoopt Londen een exodus van grote financiële spelers te voorkomen.

Het project heeft volgens de Financial Times de werktitel “Vision 2025” gekregen. Dat rapport zou het startpunt moeten worden van een verregaande fiscale hervorming.

Ook thema’s zoals (nog) soepele(re) arbeidsmigratie, gunstige wetgeving voor de boomende fintech-industrie en zwakkere solventievereisten voor investeringsbanken zullen aan bod komen.

Op die manier wil the City New York de loef afsteken. Op dit moment wijzen alle parameters immers richting the Big Apple als grote winnaar van een financiële exodus uit Londen: president Trump heeft van financiële deregulering een topprioriteit gemaakt.

Ook de Britse regering is het plan niet ongenegen. Premier May waarschuwden de EU dat, wanneer de Brexit EU geld zal kosten, het de belastingen gevoelig zal verlagen.

Ook de banken gaan op het gaspedaal staan: de British Bankers’ Association eist dat Westminster de belastingen op banken “normaliseert“.

Foto: Train Photos