Japan en Europa slaan handen in elkaar

Het was een vruchtbaar weekend voor Europa en Japan, zondag hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Japanse premier Shinzo Abe constructieve gesprekken gehad met elkaar over een verbeterde handelsrelatie tussen Europa en Japan. In de nabije toekomst zullen beide naties hun markten meer openstellen voor elkaar zodat de handel gemakkelijker en vlotter kan verlopen.

Daarmee was de toon gezet bij de opening van de CeBIT, één van de grootste technologiebeurzen ter wereld dat plaatsvindt in Hannover waar Japan dit jaar gastland is. Zowel Merkel als Abe spraken het publiek toe waarin ze hun voorkeur uitspraken om samen te streven naar een vrije handel met open markten en zo weinig mogelijk barrières.

Er is een handelsovereenkomst in de maak waar ondertussen al vier jaar over wordt onderhandeld, in maart 2013 werden de eerste gesprekken gevoerd maar de negotiaties verliepen echter stroef vermits er problemen waren over o.a. de regelgeving in de auto- en voedselindustrie.

Lang werd er getwijfeld of een handelsakkoord tussen beide naties wel mogelijk zou zijn, maar die twijfel werd zondag door Shinzo Abe de kop ingedrukt. Hij benadrukte dat de onderhandelaars zeer dicht bij een akkoord zijn, ook Merkel verwacht dit jaar nog een definitieve overeenkomst.

Een schril contrast met de richting die de Amerikaanse president Donald Trump kiest, hij pleit voor het tegenovergestelde, namelijk minder globalisering en meer protectionisme. Waar Europa kiest voor een verbeterde handelsrelatie met Japan, trok Trump de stekker uit de Trans-Pacific Partnership.

Het is duidelijk dat Merkel en Abe er alles aan willen doen om dit te doen slagen. Ze zijn er allebei van overtuigd dat meer samenwerking nodig is in deze wereld zodat er meer economische groei gegenereerd kan worden. Beide naties hebben elkaar veel te bieden, op dit moment is Japan de zesde grootste handelspartner van Europa.

Merkel benadrukte dat de digitalisering in Europa traag op gang komt, ze is ervan overtuigd dat de samenwerking met Japan hier verandering in zal brengen vermits ze technologisch gezien verder staan dan Europa.

Bronnen: HLN, Tagesschau, CNBC

Foto: Wikimedia