Links en rechts is het roerend eens: iedereen wil de euro redden met meer centralisering

Nu de troika bijna vechtend door de straten van Brussel en Athene rollen, zitten de ministers van financiën van de eurozone bijeen om hervormingen van de eurozone te bespreken.

Op die manier wil men de economische verschillen tussen de lidstaten van de eurozone uitvlakken en Griekse situaties vermijden.

De meningen lopen nogal uiteen. Zo dringen de Italianen aan op een Europese werkloosheidsuitkering, willen de Portugezen een Europese bad bank, en laten de Duitsers het ballonnetje op van een Europees IMF, dat meer en striktere controle moet uitoefenen op de besteding van steunpakketten en de naleving van de voorwaarden die daaraan verbonden zijn.

De Spanjaarden volgen de Duitse lijn en willen dat de EU meer macht krijgt om arbeidsmarkthervormingen op te leggen aan de lidstaten, zonder al te veel democratische inspraak en controle van de nationale parlementen. Het Spaanse parlement is immers verlamd door diepe tegenstellingen tussen links en rechts, waardoor de vooropgestelde hervormingen niet door het parlement geraken, terwijl de Griekse impasse weegt op de Spaanse rente.

Johan Van Overtveldt gaat dan weer voluit voor de voltooiing van de Bankenunie. Op die manier zou de ECB meer macht krijgen en worden de spaarvolumes Europees gecentraliseerd en afgedekt.

Over de middelen en strategieën zijn de ministers het roerend oneens, maar over de essentie is de consensus duidelijk: meer Europa, meer centralisering, minder democratische controle.

Bron: Financial Times

Foto. Images Money