Beleggers twijfelen aan daadkracht Trump

Donald Trump kreeg zijn hervormingen van het zorgsysteem er niet door. Zijn eerste grote nederlaag zorgt voor twijfel onder beleggers omtrent zijn veelbelovende economische plannen.

Op economisch gebied vallen drie zaken op binnen de beloofde maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president.

Ten eerste zou hij graag de overheidsuitgaven opschroeven om te investeren in de Amerikaanse infrastructuur.

Daarnaast wil hij de belastingen voor bedrijven aanzienlijk verlagen.

Ten slotte is er nog de geplande deregulering van de financiële sector.

Deze maatregelen deden beleggers reeds dromen en dat is duidelijk te zien aan de beursindices, en dan vooral de Amerikaanse. De Dow Jones reeg records aan elkaar.

Een eerste te overwinnen hindernis was echter de hervorming van het jonge Amerikaanse systeem rond zorgverstrekking en zorgverzekering, door Obama in het leven geroepen. Volgens de Republikeinse partij is ‘Obamacare’ veel te duur en gaat het veel te ver.

Donald Trump had er in zijn campagne dan ook een paradepaardje van gemaakt. Hij zou Obamacare afschaffen en vervangen door een beter en betaalbaarder systeem.

Afgelopen week kreeg hij de hervorming echter niet door het Congres. De president besloot in samenspraak met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan de plannen uit te stellen. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis maar door onenigheid in de partij zelf kwam er van ‘Trumpcare’ niets in huis.

De nederlaag zorgt voor twijfel onder beleggers wat zijn andere plannen betreft. De beurzen geven weer een stukje van de winst prijs die was opgebouwd door de hoop op Trump-stimulus of ‘Trumponomics’.

De dollar gaat lager en doet dat al weken. Op zich wel goed voor de export van Amerikaanse bedrijven natuurlijk.

De dollar gaat momenteel, onder andere, verder omlaag omdat minder stimulering van de economie juist voor minder tapering van de Fed zal zorgen.

Verder op te volgen dus! Samen met enkele belangrijke Europese verkiezingen, de Brexit-onderhandelingen en de evolutie van de olieprijzen.

Foto: AP