Federal Reserve wil balans afbouwen

De Verenigde Staten zorgen voor heel wat zenuwachtigheid onder beleggers deze week. Donald Trump, de Federal Reserve en het banenrapport zijn de aandachtstrekkers. 

Woensdagavond werden de Fed-notulen gepubliceerd over de laatste beleidsvergadering van maart. Na deze vergadering werd de rente opgetrokken tot 0,75 à 1,00 procent. Men verwacht nog twee verhogingen dit jaar als alles volgens plan verloopt (=ontwikkeling economie).

Waarom reageerden de markten nu zo negatief op de ‘minutes’ van gisteravond? Hiervoor moeten we kijken richting de enorme balans van de centrale bank. Door het massale stimulusbeleid en drie opkoopprogramma’s is die enorm opgezwollen, op een recordhoogte. De meeste bestuurders willen deze beginnen afbouwen en dat zou al tegen het einde van het jaar moeten beginnen.

Beleggers kregen niet veel informatie rond de snelheid en het hoe van deze operaties. Veel onzekerheid dus, iets waar de financiële markten niet van houden, maar goud bijvoorbeeld wel.

Een logische mogelijkheid zou het stoppen met herinvesteren zijn. Op die manier zou de portefeuille krimpen. Tot nu toe herinvesteerde de centrale bank de gelden steeds opnieuw, in obligaties bijvoorbeeld.

Naast de onzekerheid houden beleggers ook niet zozeer van een oplopende rente, veroorzaakt door het verlagen van de balans. Een duidelijk omgekeerde beweging na massale stimulusjaren dus.

De Federal Reserve bleek uit de notulen verder vertrouwen te hebben in de Amerikaanse economie. Morgen, vrijdag, komt er weer een invloedrijk cijfer naar buiten, namelijk het jobrapport waarvan we al een relatief positief voorproefje kregen woensdag (loonstrookjesverwerker ADP).

Bronnen: Bloomberg, ABM Financial News, Beursduivel

Foto: Win McNamee/Getty