Geopolitiek Donald Trump zorgt voor ongerustheid

De nieuwe Amerikaanse president zorgt dezer dagen weer voor heel wat ophef op internationaal vlak. De markten reageren zenuwachtig op de geopolitieke ontwikkelingen.

  • China-VS

De ontmoeting deze week tussen Xi Jinping, de Chinese president en Donald Trump wordt met argusogen gevolgd. Het overleg tussen beide grootmachten is cruciaal voor de wereldwijde economie en politiek. De Amerikaanse president schoof vooraf al twee belangrijke struikelblokken naar voor. Ten eerste de handelsstromen. Trump wil de massale import vanuit China niet langer tolereren en het grote handelstekort dat hieruit onstaat. De Amerikaanse regering wijst erop dat China via een gedevalueerde munt de export naar Amerika bevordert.

Dit is niet het enige moeilijke punt van de discussies. Verder is er ook nog Noord-Korea. De Verenigde Staten eisen van China dat zij optreden tegen het communistische regime in het land, dat onlangs nog testen met raketten uitvoerde en zo de buurlanden, alsook heel de wereld, provoceerde.

Trump liet ondertussen wel al weten een goede relatie te hebben opgebouwd met zijn collega en naar de toekomst toe wil hij werken aan een goede verstandhouding tussen beide landen.

  • Raketaanval Syrië

Afgelopen nacht voerden de Verenigde Staten een massale raketaanval uit op een Syrische luchtmachtbasis. Dit besliste Donald Trump naar aanleiding van de gifgasaanval die het regime Assad uitvoerde waarbij verschillende burgers, waaronder veel kinderen, omkwamen.

  • Rusland-VS

Moskou steunt het regime van president Assad in Syrië. De Amerikaanse president veranderde na de aanslag op burgers in het land echter van mening en trad op. Dit kan de relaties tussen grootmachten Rusland (Poetin) en de VS (Trump) onder druk zetten. Rusland reageerde al scherp op de Amerikaanse aanval en ze schorsten reeds akkoorden over het luchtruim in Syrië.

Geopolitieke zaken om in het oog te houden!

Bron: Bloomberg

Foto: epa