Amerikaanse raketaanval doet goudprijs stijgen

Een opvallende ontwikkeling op de goudmarkt, vrijdag bereikte het gele edelmetaal zijn hoogste niveau in meer dan vijf maanden tijd. De stijging van de goudprijs vrijdag was een rechtstreekse reactie van de markt op de raketlanceringen van de Verenigde Staten van Amerika in Syrië. Het lijkt erop dat investeerders op zoek zijn naar veilige havens voor hun kapitaal.

De positieve trend op de goudmarkt lijkt voorlopig niet om te keren, vrijdag steeg de goudprijs naar een nieuwe piek binnen een vijf/zes-maandelijkse periode. Analisten beweren dat er enkele factoren zijn die beleggers en investeerders richting veilige beleggingen duwen, zoals obligaties, goud en zilver.

Allereerst viel het Amerikaanse jobrapport van maart wat tegen, er werden ‘slechts’ 98.000 nieuwe jobs gecreëerd terwijl economen 180.000 nieuwe jobs hadden verwacht. Hierdoor wordt er getwijfeld of de Federal Reserve zich wel zal houden aan ‘beloofde’ renteverhogingen voor dit jaar.

Dit rapport is het zwakste sinds mei vorig jaar, het zaait opnieuw twijfel over de evolutie van de Amerikaanse economie en het verdere verloop van het monetaire beleid.

Volgens hoofdanalist van IG Chris Beauchamp zal de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, nu zeker geen al te grote veranderingen doorvoeren in het rentebeleid, dat zou een te grote schok veroorzaken.

Ten tweede heeft de Amerikaanse raketaanval op de luchtmachtbasis van het Syrische leger ook een grote invloed op het marktsentiment. President Trump stuurde 59 kruisraketten richting Syrië als reactie op een gifgasaanval die vermoedelijk werd gepleegd door het regime van Assad.

De Amerikaanse aanval zorgt voor instabiliteit op het wereldtoneel omdat de relatie met Rusland hierdoor in het gedrang komt, beleggers en investeerders vrezen voor een escalatie tussen de verschillende grootmachten die kan leiden tot nog meer onzekerheid en economische sancties.

Als gevolg van deze twee factoren, steeg de goudprijs vrijdag tot 1.265 dollar per ounce. Het is sinds november geleden dat de goudprijs zo hoog stond en daarenboven is dit de vierde week op rij dat het edelmetaal stijgt, een duidelijk signaal dat de goudmarkt in een opwaarts kanaal zit.

Eerder was er ook al de gespannen houding tussen de V.S.A. en China omtrent de provocaties van Noord-Korea. Er is dus genoeg voer voor investeerders om te kiezen voor het veilige goud, de risico’s tegenwoordig zijn niet alleen van financiële en economische aard maar ook politiek en geopolitiek.

Bronnen: FoxBusiness, CNBC, Marketupdate

Foto: Wikimedia