Euro kan sterker uit Europese verkiezingsstrijd komen

Er wordt de laatste tijd aardig wat gespeculeerd op het uiteenvallen van de Europese Unie, na het Britse vertrek bestaat er ook een kans dat Frankrijk na de verkiezingen een referendum zal houden over het behoud van het lidmaatschap binnen de Europese Unie. Ondanks deze onzekerheden zal de euro volgens een aantal analisten sterker uit de strijd komen.

Een vreemde analyse vermits je zou verwachten dat, als de Europese Unie nog meer uit elkaar begint te vallen, de waarde van de euro nog verder zal dalen ten opzichte van de andere valuta. Volgens Andres Jamie, forex strateeg bij Barclays, zal het zo een vaart niet lopen omdat het handelsblok in Europa zowel op economisch als politiek vlak uiteindelijk sterker zal worden.

Hij baseert zich op de huidige macro-economische data en de evolutie van het inflatiecijfer dat de Europese Unie kan voorleggen. Alles wijst erop dat het economische herstel in een stevige remonte zit, ook benadrukt hij dat er te paniekerig wordt gedaan omtrent de Franse en Duitse verkiezingen.

Over het algemeen gaan analisten ervan uit dat de euro nog even in waarde zal dalen naar aanleiding van de verkiezingen, maar dat de munt tegen eind dit jaar terug lichtjes zal stijgen. De verwachtingen liggen een beetje uit elkaar en gaan van 1,07 dollar tot 1,11 dollar in december.

Een grote tegenstelling ten opzichte van de verwachting van een euro/dollar pariteit, eerst werd ervan uit gegaan dat een strenger Amerikaans rentebeleid en de politieke en economische onzekerheid in Europa de twee valuta één op één zouden eindigen, maar die visie verandert nu stilaan.

Populistische partijen groeien in Frankrijk en Duitsland maar zullen naar verwachting de verkiezingen niet winnen, als de onrust eenmaal is gaan liggen, ligt de weg naar hogere sferen voor de euro en de Europese economie open en zal een pariteit nog niet voor nu zijn.

Zeker nu blijkt dat de economie stevig aan het heropleven is, geruchten doen de ronde dat de Europese Centrale Bank zijn stimuleringsbeleid tegen eind dit jaar lichtjes zal afbouwen, dat houdt in hogere rentes en minder opkopen van obligaties en dat zal zeker een opwaartse invloed hebben op de euro.

Bronnen: CNBC

Foto: Guy Sie – Flickr