EUR/USD: op naar de 1,20 of daling tot 0,86?

De Amerikaanse dollar was het afgelopen jaar de veilige munt bij uitstek voor vele beleggers, dit ondanks de vrees dat Trump president ging worden. Waar velen nog een beurscrash voorspelden is dit onder het beleid van Trump net de omgekeerde weg op gegaan waarbij de Amerikaanse economie bleef stijgen. Deze dollarsterkte zal de komende maanden echter onder druk komen te staan aldus forex-analisten.

In de Wall Street Journal liet Trump vorige week al weten dat de dollar te sterk was, een duidelijk teken dat zelfs in de hoogste regionen gehoopt wordt dat de dollar enigszins daalt. President Trump ziet een lagere dollar onder meer als een oplossing voor het enorme handelstekort met andere continenten waarbij een sterke munt niet het grootste hulpmiddel is.

Andere factoren die de dollar kunnen ondermijnen zijn onder meer een sterkere Euro, een wereldmunt die op dit moment ondergewaardeerd is. Dit gegeven komt voort uit het ECB-beleid dat nog steeds een lopend QE-programma lopen heeft en zwaar intervenieert in de Europese economie. In tegenstelling tot de Amerikaanse economie is de Europese economie nog niet op kruissnelheid gekomen en loeren er nog tal van financiële en/of politieke gevaren om de hoek in 2017.

Indien de uitslag van zowel de Franse als de Duitse verkiezingen pro-Europees uitdraait, dan kan de Europese economie volop groeien de komende jaren. Een stijgende Euro en stijgende Europese beurzen worden dan ook verwacht waarbij er een belangrijke stroom aan kapitaal zich zal verplaatsen van het Amerikaanse continent naar het Europese. Dit door de economische logica dat het geld geïnvesteerd zal worden op de plaats met het meeste rendement.

Aangezien de Europese beurzen momenteel nog het grootste groeipotentieel bezitten en zeer toegankelijk zijn is het dan het ook te verwachten beweging. Dit gekoppeld aan een rente die mogelijks kan stijgen als de ECB de economie terug ziet groeien.

Indien de Franse en Duitse verkiezingen een omgekeerd scenario in de realiteit omzetten, namelijk een afkeer van de Europese Unie en de Eurozone, dan blijft de Amerikaanse dollar als enige sterkhouder over. Dit uiteraard naast andere mogelijke beleggingsmiddelen zoals goud en andere edelmetalen. Voorlopig wordt hier op de beurzen echter nog geen rekening mee gehouden. Volgens sommige analisten zou de EUR/USD in de tweede helft van dit jaar terug stijgen tot boven de 1,15.

Andere analisten verwachten echter een woelig financieel jaar voor de Europese economie. Indien de anti-Europese gevoelens blijven heersen, dan kan de Eurocrisis opnieuw losbarsten. De verwachtingen zijn in dat geval dat de koers de komende jaren kan dalen tot 0,86. Enige oplettendheid is dan ook aan te raden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

http://tradingeconomics.com