“Zwitserse frank wordt niet gemanipuleerd”

In een reactie op het ‘Treasury report’ van de Verenigde Staten van Amerika, heeft de Zwitserse overheid een persmededeling de wereld ingestuurd waarin ze benadrukken dat ze hun valuta niet manipuleren. De V.S.A. lieten in hun halfjaarlijks rapport weten dat Zwitserland niet schuldig is aan koersmanipulatie maar dat ze de Zwitsers wel nauwgezet in de gaten houden omdat ze vermoeden dat er is niet pluis is met de Zwitserse frank.

Volgens de Amerikanen voldoet Zwitserland aan twee van de drie factoren om bestempeld te kunnen worden als ‘manipulator’ die invloed hebben op de waarde van de Zwitserse frank. Zo hebben ze jarenlang geïntervenieerd met vreemde valuta om hun eigen dure munt minderwaardig te maken, dit was noodzakelijk omdat het land in een recessie dreigde te vallen.

Volgens Jorg Gasser, Staatssecretaris voor internationale financiën, kan dit niet bestempeld worden als manipulatie vermits de Zwitserse frank sinds de financiële crisis met maar liefst 40 procent is gestegen, de interventies moesten plaatsvinden omdat de Zwitserse economie anders niet meer kon functioneren.

De valuta wordt aanschouwd als een veilige haven in tijden van onzekerheid, de waarde van de munt heeft last van opwaartse druk omwille van de Europese spanningen door de verkiezingen en door de aanstormende uittreding van het Verenigd Koninkrijk. De zwakke euro zorgt er ook voor dat de Zwitserse frank bijzonder sterk in zijn schoenen staat.

Ook president van de Zwitserse Nationale Bank, Thomas Jordan, benadrukt dat koersmanipulatie niet aan de orde is. Het is voor de nationale bank slechts een kwestie van de waardestijgingen te drukken en niet om de munt naar concurrentieel laag niveau te brengen.

Het beschikt ook niet over dezelfde middelen als bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank, ‘quantitative easing’ en het massaal opkopen van obligaties is niet mogelijk omdat de Zwitserse obligatiemarkt niet zo groot is.

Ze moeten het dus doen met een beperkt monetair beleid om de deflatie en de dure Zwitserse frank aan te pakken. Het Amerikaans rapport raadt de Zwitsers aan om gebruik te maken van traditionele middelen zoals bijvoorbeeld het verhogen van de rentevoeten.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

Foto: Moritz320 – Pixabay