Zijn risico’s Franse verkiezingen wel voldoende ingerekend op financiële markten?

De Franse verkiezingen komen snel dichterbij en ondanks de grote kans op een overwinning door Le Pen wordt dit niet voorzien door de markten. Indien Le Pen inderdaad een overwinning zou behalen dan is de kans groot dat de financiële markten zullen beven op hun grondvesten, de zoveelste keer dit jaar… .

Ondanks dat de spread tussen Frankrijk en Duitsland recent terug gestegen is tot 0,75%, een cijfer geleden van tijdens het hoogtepunt van de Eurocrisis, kan dit nog verder omhoog gaan bij een onverwachte verkiezingsuitslag in Frankrijk binnenkort.

Aangezien Le Pen niet bepaald een fan te noemen is van de Euro, de Eurozone of de Europese Unie is een overwinning van haar een niet te missen signaal voor Europa. Het kan daarbovenop zorgen voor een verdere verbrokkeling van Europa en de Eurozone waarbij een zogenaamde Frexit de facto een opzegging van de Eurozone zou inhouden.

Indien Frankrijk namelijk zou beslissen om de Eurozone te verlaten dan blijven enkel nog Duitsland, Italië en Spanje over als grootste en belangrijkste Eurolanden. Hierbij vermeldend dat zowel Italië als Spanje kampen met grote financiële problemen waardoor Duitsland als enige sterkhouder zou overblijven. Aangezien Duitsland onmogelijk de financiële problemen van Zuid-Europa kan oplossen is een exit van Duitsland dan ook onvermijdelijk.

In tegenstelling tot Frankrijk zal Duitsland er echter wel in slagen om steun te vinden door de sterke economie. Ook andere (vazal)staten van Duitsland, namelijk België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk zullen ongetwijfeld mee stappen in het Duitse verhaal. Ook landen als Denemarken, Finland, Zweden en zelfs Zwitserland hebben een goede tot uitstekende relatie met de Duitsers waardoor een verregaande samenwerking niet uit te sluiten valt.

Op deze manier kan een exit van Frankrijk uit de Eurozone er ironisch genoeg voor zorgen dat een nieuwe Euro ontstaat welke wel de fundamentele begrippen zou onderschrijven die ooit zouden toegepast worden op het huidige exemplaar. Begrotingsdiscipline, een sterke munt en lage schulden zijn slechts enkele van de begrippen die de huidige Euro al jaren moest omarmen.

De huidige Euro moest de opvolger worden van de toenmalige Duitse Mark, één van de sterkste munten ter wereld. Desondanks werd de Euro net het omgekeerde en werd de begrotingsdiscipline door tal van Eurolanden niet gerespecteerd. Een nieuwe Euro, uitgegeven door Duitsland zelf, kan dit mogelijks wel zijn waardoor sommige financiële instellingen meer vertrouwen hierin hebben dan in de huidige Euro op dit moment.

Voor de Europese Unie daarentegen zou een overwinning van Le Pen slecht nieuws betekenen. Het zou na het Verenigd Koninkrijk het tweede grote Europese land kunnen zijn om op te stappen waardoor het unieke eenheidsproject in het water valt. Op het wereldtoneel zal het Oude Continent op deze manier nog minder leiderschap hebben, een gegeven wat in de huidige geopolitieke situatie nochtans onmisbaar is.

Bronnen:

http://www.cnbc.com