Hebben vervroegde Britse verkiezingen invloed op brexit?

De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk worden vervroegd naar 8 juni dit jaar, dat meldde de Britse premier Theresa May dinsdag in een ‘surprise announcement’. Het is niet verwonderlijk waarom ze de verkiezingen drie jaar vervroegd, met deze zet hoopt ze haar positie te versterken tijdens de onderhandelingen met de Europese Unie omtrent de brexit die in 2019 afgerond moet worden.

Meer stemmen en dus een sterkere partij (die overigens pro-brexit is), daar gaat de Britse premier Theresa May van uit. Ze speelt hiermee in op de positieve peilingen en het momentum waarvan haar partij op dit moment geniet. Een lijpe zet want enkele maanden geleden ontkende May dat ze de verkiezingen zou vervroegen.

Als blijkt dat haar partij na de verkiezingen meer stemmen en dus meer zetels heeft bemachtigd in het parlement, kan ze dit voordeel meenemen naar de onderhandelingstafel om betere voorwaarden voor de brexit met de Europese Unie te bespreken. Een grotere meerderheid om de EU te verlaten en minder tegenstand van de oppositie, dat is waar het voor Theresa May om draait voor de vervroegde verkiezingen.

De Europese politici reageren verbaasd op de beslissing van May, zij beseffen ook dat, als de verkiezingen positief uitdraaien voor de Conservatieven, de onderhandelingen voor de EU een pak moelijker zullen gaan omdat de Britse steun voor May flink zal toenemen.

Volgens het Britse dagblad Daily Express willen de Europese politici net ‘misbruik’ maken van de huidige verdeeldheid in het Britse parlement om de onderhandelingspositie van May te verzwakken. Door de vervroegde verkiezingen probeert Theresa May dit scenario te vermijden.

Volgens Groot-Brittanniëkenner Ivan Ollevier is het een zeer berekende gok, want hij acht de kans groot dat de Conservatieven na de verkiezingen als ‘nog grotere’ winnaar uit de bus zullen komen. Op dit moment liggen ze al met 20 procent voor op de tweede partij, Labour.

Voor de brexit zal er dus niets veranderen, in 2019 wordt ze afgerond en waarschijnlijk met betere voorwaarden voor Theresa May. De kans dat het ‘remain-kamp’ terug de macht grijpt in het Britse parlement is reëel maar bijzonder klein, stel dat het toch gebeurt, dan zou de brexit tegenhouden kunnen worden, maar Ollevier ziet dit scenario niet gebeuren.

Bronnen: DeRedactie, BusinessInsider, Elsevier

Foto: Wikimedia