100% van hypotheek lenen zonder Eigen inbreng? Moet weer kunnen!

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Financiën (OpenVld), wil dat we meer geld kunnen lenen. 100 procent van een hypotheek lenen, moet terug mogelijk zijn, zo vindt hij. De politiek leert niets van de vroegere financiële crisis en blaast de zeepbel bewust mee aan.

Een losgeslagen politiek van leningen zorgde in 2007 voor een instorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Dit zou het begin betekenen van de financiële en bancaire crisis.

Ook in Spanje en Nederland ging de vastgoedsector het ravijn in. Te lage rentes en te soepele voorwaarden om te lenen, zorgden voor enorme stijgingen in immobiliën. De gevolgen? Een zeepbel die vroeg of laat uit elkaar moest spatten.

In Vlaanderen is er tot dusver geen grote huizencrisis ontstaan. De prijzen van vastgoed – zowel villa’s, huizen als appartementen – stabiliseren op vele plaatsen.

Toch zorgt de politiek van extreme lage rentes ervoor dat ook hier de zeepbel aangeblazen wordt. Daar wil Bart Tommelein (OpenVld) nu nog een schepje bovenop doen.

Mensen moeten kunnen lenen, zonder dat ze over eigen vermogen beschikken. 100% van de waarde van je hypotheek lenen? Moet volgens de Vlaamse Minister van Financiën allemaal kunnen!

De som die kopers vandaag zelf op tafel moeten kunnen leggen, schommelt meestal tussen de 10 à 20 procent. Daar moeten dan ook nog registratierechten en notariskosten bijkomen achteraf.

Tommelein wil banken en verzekeraars rond de tafel brengen om na te denken over een nieuwe soort van verzekering, voor wie 100% van zijn hypotheek leent en wie een hoog risicoprofiel bezit.

Gedacht wordt aan een extra waarborg of kredietverzekering. Vraag is welke waarborg mensen kunnen geven die over geen eigen middelen beschikken? Bij een hypotheek dient het vastgoed immers al als onderpand…

Momenteel is door de Vlaamse Regering nog geen officiële beslissing genomen. Het voorstel van de minister is op zijn zachtst gezegd omstreden.

Tommelein heeft een advies gevraagd aan de Nationale Bank. De NBB had eerder dit jaar nog het omgekeerde voorgesteld. Volgens de Nationale Bank moest het juist moeilijker worden voor particulieren om een hypotheek te krijgen, indien men niet over minstens 20% eigen inleg beschikt.

Hierover is het laatste woord dus nog niet gezegd…

VTM Nieuws, Spaargids