Business as usual niet langer mogelijk tussen Turkije en Europese Unie

Het Turkse referendum is ondertussen afgelopen en heeft een te verwachten resultaat  opgeleverd in het voordeel van de Turkse president Erdogan. Waar men in het begin dacht dat het hierna “business as usual” zou zijn is dit deze maal echter niet het geval. Dit door te grote interne tegenstellingen en het te ver gaan van de Turkse president Erdogan in de aanloop naar het referendum.

Zoals vele landen zijn ook in Turkije in de aanloop naar het belangrijke referendum enkele uitspraken gedaan die te ophitsend zijn in een normale politieke context. In het Turkse geval waren deze de afgelopen maand echter van die grootorde waardoor de situatie niet even snel zal normaliseren als sommigen hoopten.

Niet enkel zijn de relaties met diverse Europese landen opgeblazen in plaats van onder druk gezet maar ook binnen Turkije zelf is er een enorme tweespalt ontstaan de diverse bevolkingsgroepen. Daarboven is het verschil opvallend tussen de grote (rijkere) steden en het arme platteland. Nochtans was de AKP-partij van Erdogan hier ooit heer en meester.

Om terug over te gaan naar een normale politieke en financiële stabiliteit in Turkije is het dan ook van belang dat zowel de internationale relaties als de interne relaties worden gladgestreken. Beide lijken echter onmogelijk nog glad te strijken. Intern door problemen met de Koerden, de grote steden, en de zogenaamde Gülen-aanhangers (waarbij tienduizenden (onterecht) opgepakt werden). Extern door de uitspraken van Erdogan zelf waarbij woorden als “Nazi” en “fascisten” diverse malen gebruikt worden.

De gesprekken die reeds jaren aan de gang waren tussen Turkije en de Europese Unie omtrent een mogelijke toetreding of op zijn minst een economisch en politiek verdrag zijn ondertussen in de ijskast gestoken. Ook aan de Europese zijde is er een duidelijke consensus om hierin niet meer verder te gaan en eerst de eigen interne problemen aan te pakken. Deze interne Europese problemen kunnen na zondag vele malen groter zijn bij een grote politieke overwinning van de Franse presidentskandidate Le Pen.

Voor Turkije kan het verliezen van Europa als belangrijke handelspartner een enorme terugslag betekenen. De Europese Unie is op dit moment de belangrijkste handelspartner met een percentage van maar liefst 44,5%. Aan de Oostelijke en Zuidelijke zijde van het land is er momenteel een oorlog aan de gang of is de situatie op zijn zachtst gezegd explosief.

Waar Erdogan ooit hoopte het vroegere Ottomaanse Rijk te doen heropleven kan het omgekeerde snel het geval worden. Een dor economisch moeras, dit veroorzaakt door de waanzin van een zelf getroonde dictator na het afgelopen referendum. Dit ondanks de enorme groei de afgelopen jaren waarbij Turkije opnieuw de glorie van weleer bijna zag terugkomen… .

Bronnen:

http://www.cnbc.com