Er komt geen begrotingsevenwicht in België

Wat wij bij Beurs.com altijd al voorspeld hebben, is sinds deze week officieel toegegeven door de Belgische Federale Regering. Er komt geen begrotingsevenwicht in 2018. De Regering beweert nu dat de boekhouding van de staat in 2019 op orde zal zijn, maar ook dat is compleet onhaalbaar. We leggen hieronder uit waarom.

Toen in 2014 de centrumrechtse Federale Regering (OpenVld, CD&V, N-VA en MR) aantrad, wilde zij werk maken van sociale en economische hervormingen. De staatsschuld moest dringend naar omlaag en het begrotingstekort moest terug worden gedrongen.

In realiteit kwam van deze mooie voornemens niets in huis. De staatsschuld groeide onder deze zogenaamde ‘neo-liberale regering’ verder tot 107 procent van het BBP en het begrotingstekort kwam uit op -3 procent van het BBP.

De centrumrechtse regering presteert op economisch vlak dus nog slechter dan de vorige socialistische regering van Elio Di Rupo. Als oplossing stelde de bestuursploeg, in 2016, voor om te gaan naar een structureel begrotingsevenwicht in plaats van een algemeen evenwicht.

Simpel gesteld zou dit de opgave (lees: bezuinigingen) minder zwaar maken. Maar ook dit structurele evenwicht tegen 2018 bleek onhaalbaar. Woensdag besliste de regering dus om de deadline op te schuiven naar 2019.

“We willen ons niet kapot besparen”, zo klinkt het bij de Minister van Financiën en Minister van Begroting. De Federale Regering hoopt dat door minder te besparen én door in te zetten op hogere belastinginkomsten, de rekening tegen de verkiezingen van 2019 zal kloppen.

Wij bij Beurs.com doen nu alvast de voorspelling dat het ook dit keer niet zal lukken. Er moet volgens de nieuwe plannen ‘nog slechts’ 4 miljard bespaard worden. Echter, daar moeten nog enkele miljarden bij van de taxshift, die een extra gat slaat in de begroting vanaf volgend jaar.

De problemen zijn dus alles behalve opgelost. Daar komt bij dat de regering hoopt op extra belastinginkomsten. Maar, van waar moeten die komen? Zowel N-VA als OpenVld hebben al gezegd dat ze tegen een vermogens(winst)belasting zijn.

Het geld dan maar weer gaan halen bij de gewone man?

Bron: fgov.be, VTM