Venezuela plots goede vriendjes met de VS? Doneert $500.000 voor Trump-inauguratie

Een bijzonder opmerkelijk feit kwam vandaag aan het licht: Venezuela doneerde een half miljoen dollar voor de inauguratie van president Trump! Hoe kwam deze deal tot stand en waarom?

Het land ziet de VS sinds jaar en dag als aartsvijand nummer één. Chavez noemde ex-president Bush de duivel, Hitler, een ezel… Obama was dan weer een clown.

“Laten we het menselijk ras redden, laten we komaf maken met de VS.”, is maar één van de vele opmerkelijke uitspraken van Chavez.

Toen die het overleed aan kanker wist zijn opvolger Maduro meteen wie hier verantwoordelijk voor was: de VS! Die hadden hem “besmet” met kanker.

Vreemd dus dat net dit land een half miljoen dollar overschrijft om de inauguratie van Trump te helpen organiseren. Enkel Bank of Amerika gaf meer!

De gift gebeurde weliswaar niet rechtstreeks: de olieraffinaderij Citgo Petroleum was het die de transactie uitvoerde.

Dat is een Amerikaanse dochteronderneming van Petróleos de Venezuela en net zoals hen dus een staatsbedrijf!

Is er hier een kleine coup aan de gang? Bereidt het bedrijf een val voor van de socialistische republiek en wil het alvast de banden aanhalen met de VS? Niemand weet het met zekerheid.

Wat vast staat is dat de huidige situatie niet kan blijven duren. Gisteren en vandaag protesteerden er tienduizenden mensen tegen Maduro.

Ze leiden onder een tekort aan voedsel en medicijnen, hyperinflatie die is opgelopen tot 800% op jaarbasis, gesloten grenzen en algemene miserie.

De protesten zijn tot nu toe telkens met geweld onderdrukt. Gisteren alleen al werden drie betogers gedood en vielen er ettelijke gewonden.

Maar hoe lang nog zullen soldaten en politieagenten zich hun eigen medeburgers onderdrukken?

Het lijkt een kwestie van tijd voor het leger zich tegen de regering keert.

Als dat gebeurt kan de economie van het land eindelijk een andere weg inslaan. Socialisme is zo destructief voor een economie dat zelfs de grootste bewezen oliereserves ter wereld niet genoeg zijn om de bevolking te voeden!

Maar tot dan zal Maduro gewoon verder doen en vernietigen wat er te vernietigen valt.

Zo werd gisteren nog de fabriek van General Motors in Venezuela genationaliseerd. De autoverkoop daalde 92% in maart en de fabrikant staakte zijn activiteiten.

In 2015 schreef de autogigant al $800 miljoen af van zijn investeringen in Venezuela. Als het permanent de controle over de fabriek verliest betekent dat nog een extra verlies van $100 miljoen.

Een nationalisatie, hyperinflatie, protesten… het was weer een doodgewone week in het socialistische paradijs. Maar de dag komt dat Venezuela terugkeert naar een vrijemarkteconomie. Dan kan de bevolking terug genieten van volle rekken in de supermarkt en kunnen beleggers gouden zaken doen. Wie weet wordt Venezuela dan zelfs terug een van de welvarendste landen van Zuid-Amerika!

Bronnen: CNBC, Bloomberg
Foto: Wikipedia