Voorkennis van zaken bij handel in aandelen strenger bestraft

Wie handelt met voorkennis van zaken, moet strenger bestraft worden, zo oordelen Johan Van Overtveldt (Minister Van Financiën, N-VA) en Koen Geens (Minister van Justitie, CD&V). Wie de markt probeert te manipuleren kan hiervoor binnenkort tot vier jaar cel krijgen.

Handel met voorkennis, het is van alle tijden. Een bekend verhaal in België is dat van Luc Vansteenkiste, voormalig directeur van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Als bestuurder van Fortis Bank zou Vansteenkiste de holding Bois Sauvage hebben getipt over de nakende ineenstorting van Fortis.

De huidige maximumstraf op voorkennis, bij de aan- en verkoop van aandelen, staat op één jaar. Dat wordt binnenkort vier jaar. belangrijk detail: Niet alleen effectief handelen met voorkennis is strafbaar maar ook wie nog maar een poging onderneemt om dat te doen, is al strafbaar.

Daarnaast is er ook nieuws over koersmanipulatie. Wie zich gooit op koersmanipulatie, kan het dubbele van de huidige maximale celstraf krijgen (van twee naar vier jaar).

Zowel voor koersmanipulatie als bij voorkennis geldt dat bovendien het driedubbele moet worden terugbetaald dan wat door de voorkennis of manipulatie werd verdiend.

Niet alleen zijn er binnenkort hogere straffen, maar ook de opsporingsmethodes zullen worden aangepast. Afluistering, geheime tipgevers en huiszoekingen… ze zullen vanaf nu allemaal mogen!

Niet alleen voor het parket, maar ook de Belgische beurswaakhond – de FSMA – kan binnenkort al deze stappen ondernemen, zij het mits toestemming van de onderzoeksrechter.

Volgens Koen Geens is het noodzakelijk om de straffen op te drijven. “Er is een verstrenging nodig omdat het heel moeilijk is om gewone mensen met vertrouwen aan het beursverkeer te laten deelnemen als dat verkeer niet eerlijk verloopt”, zo klinkt het bij de Minister van Justitie.

“Oneerlijke praktijken in de financiële markten zijn een bedreiging voor de hele sector”, aldus Geens.