Koopwoningen stijgen hardst in 15 jaar tijd

In maart waren bestaande koopwoningen maar liefst 7,3 procent duurder dan in maart van vorig jaar. De sterkste prijsstijging sinds maart 2002, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Sinds het dieptepunt op de woningmarkt in juni 2013 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen ondertussen al met 16,4 procent gestegen.

Ten opzichte van de piek in 2008 ligt het prijsniveau altijd nog 8,6 procent lager.

Het Kadaster bracht al eerder naar buiten dat het in maart 21.648 verkochte woningen registreerde.

Dat zijn fors meer woningen die verkocht werden ten opzichte van maart 2016. Een stijging van 34,3 procent om precies te zijn. In vergelijking met februari 2017 gaat het om een toename van 22,3 procent.

Vooral de verkoop van twee-onder-een-kapwoningen nam daarbij met 57,9 procent toe ten opzichte van maart 2016. Bij appartementen was de stijging het minst, maar toch nog steeds een flinke 21,9 procent.

Het lijkt dus op het eerste gezicht goed te gaan op de Nederlandse huizenmarkt.

In het eerste kwartaal waren in alle provincies de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld was de prijsstijging 6,8 procent.

Dat is de grootste toename in 15 jaar tijd.

In de Randstadprovincies Noord-Holland (10,5 procent), Zuid-Holland (7,4 procent) en Utrecht (8,6 procent) was de prijsstijging meer dan gemiddeld.

Het CBS en het Kadaster merkten op dat Amsterdam zich blijft onderscheiden op de woningmarkt, niet alleen in prijsontwikkeling maar ook qua ontwikkeling van het aantal verkochte woningen.

De prijzen lopen nog steeds op, maar de verkopen zijn al voor het derde kwartaal achter elkaar lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Uit cijfers van het eerste kwartaal van makelaarsvereniging NVM bleek al dat de groei van de woningmarkt afvlakt.

De oorzaak daarvan is dat het aantal te koop staande woningen te snel daalt, vooral van appartementen en vooral in Amsterdam.

Volgens de NVM komt dat ook doordat de nieuwbouw te langzaam gaat. NVM-directeur Jaarsma:

Steeds meer woningkopers wachten met het op de markt brengen van hun eigen woning tot ze zelf verzekerd zijn van een nieuwe woning. Mensen grijpen namelijk steeds vaker mis

Ook ziet de NVM een groei van het aantal investeerders dat zich op de woningmarkt heeft gestort.

Aan de ene kant goed voor het aantal huurwoningen in de vrije sector, maar voor starters op de woningmarkt is er daardoor minder aanbod.

Bronnen: AM Web, CBS, NOS

Foto: Flickr