Frankrijk trekt naar stembus

Frankrijk trekt naar de stembus. Vanavond weten we welke kandidaten naar een volgende stemronde gaan op 7 mei. Uit de verschillende combinaties kunnen we echter al veel afleiden.

De Fransen kiezen vandaag hun nieuwe president. De kans is uiterst klein dat een kandidaat vandaag reeds meer dan de helft van de stemmen binnenhaalt. De twee kandidaten die vandaag het meeste kiezers weten te overtuigen gaan door naar een tweede stemronde, die plaatsvindt op 7 mei.

Vier kandidaten hebben een gedegen kans om door te stoten naar die finale. Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National, Jean-Luc Mélenchon van het extreem-linkse ‘La France Insoumise’, François Fillon van het rechts-liberale ‘Les Républicains’ en Emmanuel Macron van ‘En Marche’, een zelf opgerichte centrumpartij die zich niet rechts noch links noemt.

Vooral het geval waarbij de twee populistische kandidaten, Mélenchon en Le Pen, samen doorstoten is gevaarlijk voor de economie en de financiële markten. Echter, volgens de peilingen zou ook het duo Fillon-Mélenchon voor een overwinning van de extreem-linkse kandidaat kunnen zorgen.

De markten gaan er vanuit dat er wel een gematigde kandidaat in de tweede ronde zal geraken. In de eerste plaats Macron. Misschien zelfs die laatste én Fillon, waarbij volgens de huidige stellingen onder beleggers het gevaar helemaal zou zijn geweken.

Mélenchon en vooral Le Pen zullen het moeilijk hebben om te winnen tegen een meer gematigde kandidaat op 7 mei. In het geval dat Frankrijk vandaag extreem stemt, en beide kandidaten aan de uiteinden van het politieke spectrum naar de volgende ronde stuurt, zullen de markten waarschijnlijk een dreun krijgen.

De onzekerheid bij een extreemrechtse of extreemlinkse president, hun weinig appetijtelijke economische standpunten en het feit dat ze beiden eurosceptisch zijn bewijzen de financiële markten waarschijnlijk geen dienst.

De kans op dit scenario is eerder klein. Wanneer het zich toch voordoet zal de markt heviger reageren aangezien het nog minder is ingerekend. Bij een gematigde president zullen de markten waarschijnlijk positief reageren, al zal dit dan weer beperkter zijn. Ook de euro zal in dat geval hoger gaan.

bron: bfmtv.com

Foto: AFP