Franse risico waarschijnlijk van de baan, wat doet ECB?

Donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) met een nieuw rentebesluit en bijhorende toelichting. Na de Franse verkiezingen van gisteren lijkt er een groot politiek en economisch risico bijna van de baan. (Nog even afwachten tot 7 mei voor om zeker te zijn natuurlijk.) Hoe reageert Frankfurt?

Emmanuel Macron, een centrumkandidaat die een totaal nieuwe beweging oprichtte in ha Franse politieke landschap won de eerste ronde van de Franse verkiezingen, gisteren, zondag. De kandidaat wil niet links noch rechts genoemd worden en zou politiek als sociaal-liberaal kunnen bestempeld worden en vrij gematigd. Hij behoorde eerder tot de Franse PS en was minister van economie onder aftredend president François Hollande.

De tweede plaats ging naar de extreem-rechtse kandidate Marine Le Pen van het Front National. Zij is tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en wil de migratie aanpakken. Ze zette stevig in op het thema veiligheid in het kader van het terrorisme.

Met de gematigde kandidaat in de tweede kiesronde gaan de financiële markten ervan uit dat het grootste gevaar is geweken. Le Pen zou immers weinig kans maken. Ze kan dan wel rekenen op een groep trouwe kiezers, het merendeel van de mensen, die op de reeds afgevallen kandidaten stemden in de eerste ronde, zullen voor Macron gaan denkt men. Dat blijkt ook uit de peilingen. Echter, laat ons toch nog enige voorzichtigheid aan de dag leggen. Het vel van de beer…

De ECB komt donderdag weer samen in Frankfurt en komt daarna naar buiten met een nieuw rentebesluit gevolgd door een persconferentie. Veel nieuws moeten we hier niet verwachten. De rente zal niet omhoog gaan want dat willen de centraal bankiers pas doen na afloop van het QE-programma, hetgeen zeker zal lopen tot eind 2017. Nieuwe aankondigingen omtrent dit programma (voor 2018 dan) zullen waarschijnlijk ook nog even op zich laten wachten.

Zal de ECB mogelijks toch wat info geven, reacties op de huidige ontwikkelingen in de muntzone? Een groot risico blijkt nu immers weg te vallen… Het zou kunnen dat Draghi een positieve toelichting geeft. Echter, veel zullen ze nog niet kwijt willen aangezien er natuurlijk op de definitieve uitkomst in Frankrijk moet gewacht worden op 7 mei. Ook weer hetzelfde verhaal… het vel van de beer…

Foto: Reuters