Banken fors omhoog dankzij Macron: verschillende redenen

Piet Lammens, marktenstrateeg van KBC, ziet drie redenen waarom bankaandelen zo fel feestvierden nadat Macron de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won. 

Tegenover Kanaal Z verklaarde de expert dat risicovolle activa na de eerste kiesronde in Frankrijk opgepikt werden, en binnen de klasse van aandelen bijvoorbeeld in hoge mate de banken. Daarvoor ziet hij de volgende drie redenen:

  • Een nieuwe eurocrisis lijkt afgewend nu Macron naar alle waarschijnlijkheid president van Frankrijk wordt. Marine Le Pen maakt minder kans om het te halen in de tweede ronde. Zij heeft een schare trouwe volgelingen maar moet niet al te veel rekenen op genoeg andere kiezers om aan meer dan de helft van de stemmen te komen. “Indien er een nieuwe eurocrisis zou uitbreken staan banken meteen in de storm,” verklaarde Lammens. Macron is echter voorstander van het Europese project.
  • De banken hebben er volgens de strateeg ook alle belang bij dat de economie beter draait. En daar hopen beleggers met Macron ook op. Frankrijk bleef afgelopen jaren ver achter op Duitsland en een inhaalbeweging zou hier welkom zijn, alleen al om de cohesie binnen de eurozone te bevorderen.
  • Le Pen en Mélenchon stonden eerder negatief tegenover de banken. Mogelijks zouden zij extra belastingen invoeren voor de sector. Dat gevaar lijkt nu wat geweken.

Laten we wel nog de tweede ronde afwachten natuurlijk. Le Pen is niet geheel kansloos.

Bron: Kanaal Z, KBC, Piet Lammens

Foto: Reuters