Live: Viktor Orban maakt Soros, lobbyisten en EU kapot

Woensdagnamiddag sprak Victor Orban in het EU Parlement in Brussel. De politieke leider van Hongarije haalde er vernietigend uit naar zowel de Europese Unie als naar de miljardair-speculant George Soros

Deze week vond de maandelijkse plenaire vergadering van het Europees Parlement in Brussel plaats. Op de agenda: ‘de situatie in Hongarije’. Bedoeling was dat de verschillende eurofiele politieke fracties zouden uithalen richting de Regering in Hongarije, zonder dat de betrokken regering zich kon verdedigen. Maar dat was buiten Viktor Orban gerekend.

Vanaf maandag ging namelijk het gerucht in de EU-instellingen dat Orban, ongevraagd, koers zou zetten naar Brussel om zichzelf, zijn regering en zijn land te verdedigen. En zo gebeurde. De EU moest snel-snel de perceptie wegwerken dat Orban niet welkom was.

Orban sprak de algemene vergadering toe gedurende 15 minuten. In zijn toespraak sloopte hij heel wat zaken. Vooral speculant-miljardair George Soros moest het daarbij ontgelden.

Volgens Orban is Soros een speculant die Hongarije kapot wil maken en miljarden verdient door schandelijke speculatie. Verschillende keren noemde Orban, die ballen van staal heeft, Soros bij naam.

Verder nam Orban het op voor zijn migratiebeleid. “Wij zijn voor Europa, maar wij willen zelf beslissen over wie ons land binnen komt.” Volgens Orban verspreiden de Europese toppolitici leugens over het beleid dat in het Oost-Europese land uitgevoerd wordt.

NGO’s worden niet gemuilkorfd, wel moeten zij transparant zijn en zich niet bezondigen aan belastingontduikingen, zo vatte Orban in speech en persmoment, het standpunt van zijn regering samen. Orban is van mening dat de Europese politiek te veel wordt bepaald door lobbyisten.