Seth Klarman, Eric Peters en Arik Ahitov waarschuwen voor gevaren ETFs!

Dat derivaten financiële massavernietigingswapens zijn wisten we al dankzij Warren Buffett. Maar sommige bekende fondsbeheerders waarschuwen nu ook voor de gevaren die gepaard gaan met de populariteit van ETFs.

De passieve indexfondsen die op de beurs verhandeld worden werden de laatste jaren alsmaar populairder. Actief beheerde mutual funds zagen hun investeerders geld weghalen om het in de goedkopere ETFs te parkeren.

Maar die populariteit heeft ook zijn duistere kanten.

Arik Ahitov en Dennis Bryan van FPA Capital beheren net geen 800 miljoen dollar. Zij gingen in hun recentste brief aan hun beleggers inspiratie halen bij Warren Buffett.

Ze noemen ETFs financiële massavernietigingswapens die aandelenprijzen hebben ‘vervormd’ en de fundamenten hebben gelegd voor een beurscrash.

“Als de beleggingswereld beslist dat er geen noodzaak is aan fundamenteel onderzoek en beleggers blindelings indexfondsen en andere ETFs kopen zonder te kijken naar de waardering, dan hoor je nu erg bang te zijn.”, zo staat er te lezen in hun brief.

Inderdaad, als die indexbeleggers panikeren en hun ETF verkopen, dan worden de onderliggende aandelen geliquideerd zonder uitzondering.

Een belegger in individuele aandelen kan beslissen welke aandelen er het slechtst voor staan en enkel deze verkopen. Maar dat soort beleggers is steeds schaarser geworden.

Enkel ETFs die op de Amerikaanse beurzen noteren zijn al goed voor 2,7 BILJOEN dollar! En enkel dit jaar al is daar $160 miljoen bijgekomen.

Dennis Bryan: “Deze nieuwe marktstructuur is nog nooit getest. De markt is nog nooit ernstig gedaald op een moment dat passieve beleggingen zo belangrijk waren als nu.”

Niet enkel de fondsbeheerders van FPA Capital waarschuwen. Ook anderen zoals Seth Klarman van hefboomfonds Baupost Group is critisch.

Hij beheert 30 miljard dollar en vindt dat “hoe meer mensen kiezen voor passieve beleggingsproducten, hoe inefficiënter de markt waarschijnlijk zal worden”.

ETFs maken de markt volgens hem fragieler en vatbaarder voor ernstigere koersdalingen.

Eric Peters van One River Asset Management is een andere superbelegger die niet zo’n positief beeld heeft over ETFs:

“Er bestaat geen prijsvorming in indexbeleggen. En er zal ook geen prijsvorming zijn als er een daling is. De aandelen die blindelings zijn gekocht zullen ook blindelings verkocht worden. Als we eindelijk een correctie meemaken, dan zal er voor veel van deze aandelen geen biedprijs zijn.”

Toch gaat niet iedereen akkoord. Jim Rowley van de Vanguard Group, één van de grootste beheerders van ETFs, heeft een andere mening.

Hij zegt dat zij meer data hebben onderzocht die een periode van 20 jaar overspannen en hun conclusie: “We hebben geen relatie gevonden tussen beleggen in indexfondsen en marktdynamiek.”

Wie heeft het bij het rechte eind? Het antwoord komen we te weten in de volgende beurscrash!

Bron: ZH
Foto: Luis Villa del Campo