Moderne versie Glass-Steagall Act door Trump overwogen

In gesprek met Bloomberg gaf Amerikaans president Donald Trump aan dat hij actief aan het onderzoeken is om de grote banken van Wall Street op te splitsen.

Trump overweegt de grote banken op te breken in een nutsdeel voor consumenten en een zakelijk deel, ongeveer gelijk de Glass-Steagall Act.

Al tijdens zijn verkiezingscampagne gaf Trump aan dat hij naar een moderne versie van de Glass-Steagall Act wilde, die in 1933 leidde tot de opsplitsing van banken in reactie op de financiële crisis die volgde op de krach van 1929.

De wet bepaalde dat Amerikaanse banken niet tegelijk particuliere klanten mochten bedienen en zakenbankactiviteiten mochten uitvoeren.

Door de twee activiteiten strikt van elkaar te scheiden, zouden banken veel minder risico’s nemen die konden leiden tot de excessen uit de jaren ’20.

De wet werd in 1999 teruggedraaid onder president Bill Clinton en volgens critici leidde die deregulering tot de bankencrisis van 2008.

Trump lijkt aan de kant van de critici te staan en gaf aan een 21e eeuw versie van van de wetgeving te overwegen. Zo gaf Trump in het interview tegen Bloomberg aan:

I’m looking at that right now. There’s some people that want to go back to the old system, right? So we’re going to look at that

Trumps minister van Financiën Steven Mnuchin en economisch adviseur Gary Cohn hadden eerder ook al gezegd dat een herinvoering van een of andere variant van Glass-Steagall tot de mogelijkheden behoorde.

In details zijn de voormalig werknemers van zakenbank Goldman Sachs tot op heden echter nooit getreden.

Opvallend was vooral de marktreactie gisteren toen het nieuws naar buiten kwam dat Trump de wetgeving zou overwegen.

Onmiddellijk kende JPMorgan Chase een daling van 1 procent binnen 2 minuten. Aandelen Bank of America en andere banken zagen eenzelfde reactie.

Toen het beleggers duidelijk werd dat de kop van het Bloomberg artikel, “TRUMP SAYS HE’S ACTIVELY CONSIDERING BREAKING UP BIG BANKS”, niet direct te letterlijk genomen moest worden kende de markten een kwartiertje later weer rust.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, New York Post, Vanity Fair

Foto: Flickr