Europa vraagt 100 miljard dollar voor Britse uittreding

Zomaar eventjes het Europese lidmaatschap opzeggen is niet kosteloos, de Britten krijgen een rekening gepresenteerd van maar liefst 100 miljard euro voor het verlaten van de Europese Unie. De peperdure rekening is een streep door de rekening van de Britten, een soepele brexit lijkt nu haast onmogelijk en er zal hard worden gespeeld om de best mogelijk overeenkomst te halen. Brits premier Theresa May liet alvast weten de vertrekrekening niet te willen betalen.

Het hoge bedrag komt er na verzoeken van een aantal Europese lidstaten, eerder bedroeg de rekening ‘amper’ 60 miljard euro maar de EU-onderhandelaars hebben het bedrag voor de uitreding dus opgetrokken.

Onder ander Duitsland en Frankrijk scharen zich achter de verhoogde vertrek rekening omdat de Britten zich volgens hen aan de vertrekverplichtingen moeten houden.

De Eurolanden benadrukken dat het bedrag niet aanschouwt moet worden als een belasting of boete, maar wel als een betaalverplichting die deel uitmaakt van een eerdere overeenkomst tussen de naties. Er komen nu eenmaal kosten kijken bij het opzeggen van het Europese lidmaatschap.

Er zullen veel Europese lidstaten financieel lijden onder de Brexit waardoor begrotingen mogelijks zullen ontsporen, deze gerelateerde kosten worden veroorzaakt door de Britten en zullen ook door hen betaald moeten worden op één of andere manier, aldus Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU.

Het bedrag van 100 miljard euro is bruto, er wordt geschat dat dit ongeveer zal uitkomen tussen de 55 en 80 miljard euro netto, dat geld zal onder andere aangewend worden om administratieve kosten en kosten voor landbouwprojecten te betalen.

Brits premier Theresa May liet alvast weten niet van plan te zijn om de rekening zomaar te betalen. Beide partijen zijn van plan het hard te spelen, de kans op een soepele en ‘gemoedelijke’ Brexit wordt er alleen maar kleiner door, hetgeen zowel de EU en de Britten liever vermijden.

Michel Barnier liet weten dat hij zich voorlopig niet zal fixeren op een vast vertrekbedrag tot het einde van het Brexit-proces, tot en met dan moeten de partijen zich voornamelijk focussen op een vlotte uittreding waarbij er goede afspraken worden gemaakt.

Bronnen: BusinessInsider, NU, Telegraaf, Finanzen

Foto: Wikimedia