Cryptovaluta stijgen door, Bitcoin levert in

Cryptovaluta Bitcoin stijgt rustig verder en breekt record na record. De virtuele munt staat ondertussen al boven de 1.500 dollar en kende de afgelopen twee dagen een groei in marktkapitalisatie van 1,6 miljard dollar.

De market cap van de gehele cryptocurrency-wereld stond begin dit jaar nog op iets meer dan 18.24 miljard dollar, dat is nu gegroeid tot een totaal van meer dan 40 miljard dollar.

Het merendeel daarvan – zo’n 25 miljard of meer dan 60 procent – neemt Bitcoin nu voor haar rekening. Op 1 januari 2017 was dat nog 15.5 miljard dollar, bijna 85 procent van de gehele markt.

Met andere woorden stijgt Bitcoin gigantisch, maar moet enorm aan ruimte inleveren. In 4 maanden tijd 15 procent.

Daarmee is de situatie volledig anders dan toen de cryptovaluta in 2013 die wereld volledig domineerde, een bizarre prijsstijging kende, om vervolgens bijna net zo hard te dalen.

Betreft het nu ook pure speculatie? Absoluut. Mogen we een flinke dip verwachten? Zeker. Maar of dat werkelijk gaat gebeuren is koffiedik kijken.

Feit is dat de wereld van cryptovaluta door de jaren heen een rijpingsproces kende en steeds meer algemeen geaccepteerd wordt. De Bitcoinwereld is here to stay.

De diversificatiemogelijkheden in verschillende munten zorgt voor bepaalde mate van stabiliteit, net als de acceptatie door verschillende gezaghebbende partijen.

Dan kunnen we denken aan de mogelijke acceptatie van verschillende Bitcoin-ETF’s in de VS, alsook bijna alle commerciële als centrale banken die op een of andere wijze bezig zijn met de techniek achter Bitcoin, de blockchain.

Maar ook aan landen, zoals Japan heeft gedaan, die hun wetgeving aanpassen aan virtuele valuta. Andere landen zullen daarin zeker gaan volgen.

In de VS staat Mick Mulvaney aan het hoofd van het Office of Management and Budget (OMB), het grootste bureau binnen het zogeheten Executive Office of the President of the United States.

Mulvaney gaf in 2016 een speech waarin hij de Federal Reserve vervloekte.

“Its actions have effectively devalued the dollar and choked off economic growth”, waren zijn exacte woorden.

Hij prees in zijn speech daarnaast Bitcoin als een valuta die niet manipuleerbaar is door overheden.

Iemand met zo’n wereldbeeld en in die positie zal zeker zijn stem laten gelden. En dat zal ook zeker zijn effect hebben op Bitcoin. Wellicht dat we dat zelfs al zien.

Sean Spicer, Trump’s perschef, Twitterde eerder dit jaar een Bitcoin-adres, hoewel hij die Tweet ook weer snel verwijderde.

Dat geeft aan dat men zelfs binnen het Witte Huis wel wat ziet in Bitcoin en cryptovaluta.

Bronnen: Crypto Coin News, Forbes, Mother Jones, Investopedia, CoinMarketCap

Foto: Flickr