Faillissement Puerto Rico een feit

Puerto Rico heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Het eiland gaat gebukt onder een schuldenlast van zo’n 74 miljard dollar aan obligatieschuld en 49 miljard dollar aan ongedekte pensioenverplichtingen.

Het eiland in de Caribische Zee is een gebied dat wordt beheerd door de VS, maar maakt er geen integraal onderdeel van uit.

Dinsdag had een groep grote obligatiehouders het autonome gebied nog aangeklaagd vanwege wanbetaling op zijn schuld.

Puerto Rico had minder dan een kwart per jaar begroot van wat het aan rentebetalingen verschuldigd was.

De Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rosselló vroeg daarop woensdag bescherming tegen schuldeisers aan. Volgens Rosselló om de belangen van de mensen van Puerto Rico te beschermen.

Het gaat om een speciaal voor het eiland ontworpen procedure, waarbij een rechter zich moet buigen over de schulden van meer dan 12 Puerto Ricaanse agentschappen.

De afgelopen jaren had het keer op keer aan de stok met schuldeisers omdat het meermaals niet aan zijn betalingsverplichting kon voldoen.

Huidige obligatiehouders zijn voornamelijk Wall Street-firma’s.

Het is nog onduidelijk hoeveel zij op hun leningen zullen moeten gaan afschrijven.

Het bankroet van Puerto Rico is in ieder geval het grootste uit de geschiedenis van de 3,8 biljoen dollar grote markt voor gemeentelijke obligaties in de VS.

Die titel was sinds 2013 in handen van Detroit, dat in wanbetaling was op “slechts” 18 miljard dollar aan uitstaande obligaties.

De faillissementsprocedure is een hard gelag voor obligatiehouders, die er vanuit gingen dat het eiland niet failliet kon gaan, maar voor de inwoners zelf ook niet bepaald een pretje.

Het eiland kampt sinds 2006 met een krimpende economie en ernstige financiële problemen, waarbij begrotingstekorten worden gekoppeld aan een recessie.

Het eiland kampt daarnaast met een krimpende bevolking en een werkloosheidsgraad die tweemaal zo hoog is als het gemiddelde in de VS.

Bijna de helft van de bevolking leeft in armoede en die situatie wordt hiermee op de korte termijn niet beter.

Bronnen: New York Times, Wall Street Journal, Bloomberg, CNBC

Foto: Flickr