Federal Reserve niet uit lood geslagen

De Federal Reserve klonk woensdag opvallend positief over de ontwikkelingen van de Amerikaanse economie. Ze houdt vast aan haar geplande renteverhogingen.

Woensdag kwam de Amerikaanse centrale bank alweer met een nieuw rentebesluit. Ze lieten de Federal Funds rate staan tussen 0,75 en 1,00 procent.

De centraal bankiers kwamen in een toelichting terug op het recente zwakke groeicijfer voor de Amerikaanse economie. Deze bedroeg in het eerste kwartaal slechts 0,7 procent op jaarbasis. Vooral de voorraden en de zwakkere consumptie oefenden druk uit. Beleggers dachten dat het beleid van de Fed zou kunnen aangepast worden.

De Fed verliest echter duidelijk niet het vertrouwen in de economische ontwikkeling en hun uitgestippeld plan. Volgens de centraal bankiers is de groeivertraging een tijdelijk fenomeen.

Ook over de inflatie met een langetermijndoelstelling van 2,00 procent zijn ze gerust.

De waarschijnlijkheid voor een renteverhoging in juni is zeer hoog. Als die er volgende maand niet komt zal het in ieder geval niet lang daarna zijn.

Volgens de laatste dot plot van de centrale bank, die de verwachtingen voor de toekomende beleidsrente van de verschillende bestuurders weergeeft, zou de Federal Funds Rate (gemiddeld) uitkomen op 1,40 procent tegen het einde van 2017. Dat houdt dus in principe nog twee resterende renteverhogingen dit jaar in.

Ondertussen kijken we ook meer en meer richting de ECB waar goede prestaties van de Europese economie Draghi kunnen aanzetten tot verstrakking van het beleid. Het opkoopprogramma loopt in ieder geval nog tot eind dit jaar maar indien de inflatie en groei aantrekken zouden we daarna wel eens snel een normalisering kunnen gaan zien.

Bronnen: De Tijd, ABM FN, Beursduivel.

Foto: Mark Wilson/Getty Images